Αθήνα
Αθήνα
ΑθήναΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά εκατοντάδες φεύγουν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια από την πλατφόρμα επιδότησης πληγέντων από τον κορωνοϊο προς τους δανειολήπτες που εγκρίθηκε η αίτησή τους στο «Πρόγραμμα Γέφυρα», λαμβάνοντας κρατική επιδότηση για τους επόμενους 9 μήνες.

Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να απορροφηθεί το σύνολο των 665 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση που μείνει αδιάθετο μέρος του αρχικού ποσού θα σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών που επιθυμεί να ξοδευτεί και το τελευταίο ευρώ για την στήριξη των δανειοληπτών από την πανδημία.

Τα πρώτα στοιχεία και αυτά που έχει στη διάθεση του το economix.gr είναι ότι τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια είναι τα πρώτα στη σειρά που λαμβάνουν εγκρίσεις, αφού η επιδότηση φτάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης.

Παράδειγμα: Δανειολήπτης μετά την έγκριση της αίτησης θα λάβει επιδότηση 93,54 ευρώ το μήνα για τους επόμενους τρεις μήνες καθώς η μηνιαία δόση του στεγαστικού του δανείου ανέρχεται σε 103,93 ευρώ  και καλείται να καταβάλει το ποσό των 10,39 ευρώ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι στη λίστα των επιδοτήσεων θα ενταχθούν στεγαστικά δάνεια τα οποία παρουσιάζουν καθυστέρηση αποπληρωμής κάτω των  90 ημερών όπως κι αυτά που είναι άνω των 90 ημερών. Θεωρεί ότι τα καταγγελθέντα στεγαστικά δάνεια έχουν τις μικρότερες πιθανότητες ένταξης τους με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται σε 11.451.052.800 ευρώ.

Την ίδια στιγμή ανώτερο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι από τις αρχικές αιτήσεις των 160.467 θα ικανοποιηθούν περίπου οι 80.000 θέτοντας τις υπόλοιπες αιτήσεις εκτός της κρατικής επιδότησης.

Πάντως, οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών είναι η ένταξη και «κόκκινων» δανείων στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης, με το σκεπτικό ότι οι τράπεζες δεν θα πετάξουν την ευκαιρία να πάρουν ένα μέρος των χρημάτων από  τη συνολική αξία του δανείου. Όμως, ο δανειολήπτης αναλαμβάνει την ευθύνη ότι τους επόμενους 18 μήνες  θα αποπληρώνει κανονικά τη δόση του δανείου διότι σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να επιστραφεί η κρατική επιδότηση.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι στη περίπτωση που δεν αξιοποιηθούν τα 665 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να αυξηθεί η κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες που έλαβαν έγκριση. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διαμορφωθεί  νέο πακέτο για τους  πληγέντες από κορωνοϊο και  τα κριτήρια ένταξης να είναι προσανατολισμένα προς τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Η ποσοστιαία κρατική επιδότηση ανά κατηγορία

Να σημειωθεί  ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Ενώ, η κρατική επιδότηση των “κόκκινων” δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή. Για το δάνειο που έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φτάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.