Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταγόνα στον ωκεανό είναι το «Πρόγραμμα Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν το σύνολο των στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται στα 55,8 δις. Ενώ αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των εννέα μηνών μόλις δάνεια συνολικής αξίας περίπου 4,5 δις ευρώ που, να σημειωθεί, αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου των  στεγαστικών δανείων. Αποτέλεσμα είναι το 92% των δανειοληπτών να μένει εκτός του «Προγράμματος Γέφυρας». Δηλαδή, οι εννέα στους δέκα δανειολήπτες… κινδυνεύουν να ενταχθούν στο Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που χάνονται όλα τα  περιουσιακά στοιχεία και σβήνονται τα χρέη του δανειολήπτη.

Στη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, που ήταν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου εμφανίσθηκαν 160.467 δανειολήπτες που ζητούν την επιδότηση ως πληττόμενοι από την πανδημία του COVID 19.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί το ποσό των 665 εκατ. ευρώ μετά  και την  έγκρισή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

 Περίπου 4.000 ευρώ θα είναι η επιδότηση ανά δανειολήπτη

Στο ενδεχόμενο έγκρισης και των 160.467 αιτήσεων αντιστοιχεί κατά μέσο όρο το ποσό των 4.144 ευρώ ανά δανειολήπτη. Η επιδότηση μπορεί να αυξηθεί  στην περίπτωση  που οι πιστωτές «κόψουν» όσους δανειολήπτες είναι «κόκκινοι» ή έχουν  περάσει στην πορτοκαλί περιοχή με την καθυστέρηση να είναι μικρότερη των 90 ημερών.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα απορριφθούν οι  αιτήσεις των δανειοληπτών που ήδη έχουν καταγγελθεί τα δάνειας τους.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται  συνολικά δάνεια αξίας 11.451.052.800  ευρώ και αντιστοιχεί  στο 42,4% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).

Η κατηγορία ΜΕΔ περιλαμβάνει δάνεια αξίας 23.659.200.000  ενώ η αξία των στεγαστικών δανείων που εξυπηρετούνταν κανονικά έφτανε τα 32,1 δις στα τέλη του 2019 , σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου  άλλαξε πλήρως τα δεδομένα αφού στο «παιχνίδι» των ρυθμίσεων εντάχθηκαν και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, με αποτέλεσμα ο προσανατολισμός του «Προγράμματος Γέφυρα» είναι να παραμείνουν στην «πράσινη» ζώνη τα στεγαστικά δάνεια που μπορούν να σωθούν.

Αντίθετα, τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί σε αποχρώσεις του «κόκκινου» υπολογίζονται ως χαμένες υποθέσεις και αυτές περιπτώσεις  οι δανειολήπτες  θα οδηγούν  στο Νέο Πτωχευτικό Κώδικα ο οποίος θα εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους.

Η στρατηγική των τραπεζών είναι η σωτηρία των «πράσινων» στεγαστικών δανείων και το «Πρόγραμμα Γέφυρα» μοιάζει σαν  μία οικονομική «ΜΕΘ» για να μη μολυνθούν και  οι υγιείς  δανειολήπτες.

 Στα 4,5 δις ευρώ η αξία των δανείων ένταξης στο Πρόγραμμα Γέφυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να εντάξει στο πρόγραμμα επιδότησης  δάνεια αξίας 1,1 δις ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 110 εκατ. ευρώ είναι στην πορτοκαλί περιοχή, δηλαδή εμφανίζουν χρονική καθυστέρηση αποπληρωμής μικρότερη των 90 ημερών. Οι ίδιες πηγές λένε ότι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις των κόκκινων δανειοληπτών. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν κι οι άλλες συστημικές τράπεζες. Πάντως,  η do Value ανακοίνωσε ότι από τις συνολικές ρυθμίσεις ύψους 1,8 δισ  ευρώ  από αυτές το ποσό του 1,6 δις δις. ευρώ  (88%) αφορούν σε δάνεια φυσικών προσώπων –νοικοκυριών και 200 εκ ευρώ (12%) σε δάνεια επιχειρήσεων κατά κύριο λόγο μικρών και μεσαίων.

Επιπλέον, ειδικά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον covid-19 υλοποιήθηκε ευρύ πρόγραμμα αναστολής της καταβολής δόσεων δανείων και ειδικότερα, 86.000 δάνεια ετέθησαν σε καθεστώς αναστολής.

Περίπου 50.000 δανειολήπτες με περισσότερα από 52.000 δάνεια εντάχθηκαν στο «Πρόγραμμα Γέφυρα» του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να επωφεληθούν από τη δυνατότητα επιδότησης των δόσεων των δανείων τους εφόσον πρόκειται για χρηματοδοτήσεις με προσημείωση την κύρια κατοικία τους.

Στην περίπτωση της do Value, έχουν ενταχθεί  περισσότερος αριθμός δανειοληπτών με κόκκινα ή πορτοκαλί στεγαστικά δάνεια και λιγότερος ενήμερα δάνεια. Τα πλήρη στοιχεία θα γίνουν γνωστά στα τέλη Νοεμβρίου και η επιδότηση θα αρχίσει να.. τρέχει από το Δεκέμβριο, καθώς οι τράπεζες σκέφτονται να τερματίσουν το πάγωμα  των δόσεων των στεγαστικών δανείων λόγω COVID 19.