Τη διαχρονική αξία του ν. 4178/2013 για τα αυθαίρετα τόνισε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γ.Γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης υπενθυμίζοντας ότι «Σαν σήμερα, το 2014, η Ολομέλεια του ΣτΕ τον έκρινε συνταγματικό και νόμιμο».
«Είναι ο νόμος που ως Αν. Υπουργός Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέταξα και εισηγήθηκα και ο οποίος υπερψηφίσθηκε στις αρχές Αυγούστου 2013 από την Βουλή των Ελλήνων» αναφέρει ο κ. Καλαφάτης, τονίζοντας ότι ο νόμος αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μεταξύ άλλων:
– Αντιμετώπισε ριζικά και οριστικά μετά από δεκαετίες το χάος της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα.
– Διασφάλισε με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο πόρους για έργα πνοής στις πόλεις μας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
– Έδωσε διέξοδο σε περισσότερα από 2,5 εκατ. ακίνητα και αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα πολιτών.
– Έφερε μια νέα εποχή νομιμότητας και κράτους δικαίου ώστε να μην υπάρξει ποτέ νέα γενιά αυθαιρέτων.
– Έδωσε αξία στην περιουσία των Ελλήνων που επιθυμούν τη νομιμότητα. Με κέρδος για το περιβάλλον, την κοινωνία και τους πολίτες.
Σαν σήμερα, το 2014, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματικό & νόμιμο τον ν. 4178/2013 για τα αυθαίρετα που ως Αν. Υπουργός Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέταξα και εισηγήθηκα και υπερψηφίσθηκε στις αρχές Αυγούστου 2013 από την Βουλή. pic.twitter.com/YR70xZunxR
— Stavros Kalafatis (@KalafatisSt) November 12, 2020
Τα ίδια, πάνω κάτω, λένε και οι μηχανικοί που αυτές τις ημέρες καλούνται να ολοκληρώσουν με σχέδια και δικαιολογητικά τις δηλώσεις που έκαναν την περίοδο 2013-2014.
Aλήθεια, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ συμμερίζεται το ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα έλυσε το θέμα; Και αν ναι, γιατί άραγε πασχίζει να αλλάξει την καρδιά του;