Το ρολόι του δημοτικού κήπου Χανίων αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά νεώτερα μνημεία της πόλης, ωστόσο στην πάροδο του χρόνου είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές και η ανάγκη για την αποκατάσταση του ήταν επιτακτική.
Μετά από πολλά χρόνια, όταν και κρίθηκε ότι το μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση, ολοκληρώνονται σταδιακά και εν μέσω εμποδίων οι εργασίες για την διάσωση του από τον ανάδοχο εργολάβο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στο 2020 αναμένεται να «ξαναγυρίσουν» οι δείκτες στο ιστορικό ρολόι στην καρδιά της πόλης των Χανίων.
Χρειάστηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και τέσσερεις δήμαρχοι ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο αείμνηστος Μανώλης Σκουλάκης, ο Αναστάσιος Βάμβουκας και ο νυν Παναγιώτης Σημανδηράκης, για να φθάσουμε στο τωρινό αποτέλεσμα. Η προσπάθεια για να διασωθεί το μνημείο ξεκίνησε το 2009 επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρδιδάκη και συνεχίστηκε από τον αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη
Η διάσωση του είχε να «αντιμετωπίσει» μια σειρά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες με εμπλοκή πολλών υπηρεσιών.
Τελικά, δέκα χρόνια μετά, την 1η Απριλίου 2019, υπογράφηκε από τον τότε δήμαρχο Αναστάσιο Βάμβουκα η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση του ρολογιού με τελικό προϋπολογισμό μέσω ΕΣΠΑ τις 257.000 ευρώ.
Όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Ξανθουδάκης, «η προσπάθεια για τη διάσωση του μνημείου ήταν μακρά. Χρειάστηκαν δεκάδες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από υπηρεσίες, ενώ στην πορεία προέκυψαν και τεχνικά ζητήματα που επέβαλαν αναθεώρηση μέρους των αρχικών μελετών. Για παράδειγμα κρίθηκε ότι για το πάνω μέρος του μνημείου έπρεπε να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη και να επιλεγούν σύγχρονα υλικά και τεχνικές που θα δώσουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα».
Η αρχική προθεσμία περαίωσης του έργου από τη σύμβαση οριζόταν σε δώδεκα μήνες από την έναρξη των εργασιών και έληγε την 1η Απριλίου 2020.
Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, αλλά και του γεγονότος ότι απαιτήθηκαν συμπληρωματικές εργασίες που έπρεπε να εγκριθούν από την αρμόδια διαχειριστική αρχή, δόθηκαν παρατάσεις στον ανάδοχο εργολάβο που πλέον πρέπει να παραδώσει το έργο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2020.
Οι εργασίες αποκατάστασης
Οι εργασίες για την αποκατάσταση περιελάμβαναν ενίσχυση των θεμελίων εσωτερικά του ρολογιού, στατική ενίσχυση του κορμού του πύργου και του εσωτερικού χαλαρού – αργού τμήματος της λιθοδομής, εκτεταμένη επισκευή του άνω τμήματος του ρολογιού, δημιουργία νέων μεταλλικών εσωτερικών δαπέδων και κλίμακας, αντικατάσταση του μηχανισμού του ρολογιού, εγκατάσταση αποχέτευσης όμβριων του τρούλου του ρολογιού, τοποθέτηση φωτισμού ανάδειξης του μνημείου και επισκευή της βόρειας όψης της οθόνης του παρακείμενου κινηματογράφου.
Οι περισσότερες από αυτές έχουν ολοκληρωθεί και ήδη με την έγκριση επιπλέον ποσού, ανατέθηκαν στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο και οι συμπληρωματικές εργασίες που αφορούν τη συντήρηση των τεσσάρων ωρολογιακών δίσκων και του μεταλλικού παταριού για τη στήριξη των μηχανισμών του ρολογιού που πρέπει όπως αναφέρει η απόφαση ανάθεσης, να εκτελεσθούν παράλληλα και πριν από την ολοκλήρωση του έργου της συνολικής αποκατάστασής του.
[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες και το neoiorizontes.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]