Μετά την αδράνεια των τελευταίων ετών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, στην ουσία, πιάνει δουλειά για την προώθηση επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο κ. Ορέστης Καβαλάκης ως νέος γενικός γραμματέας, σε συμφωνία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχώρησε στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόσφατα, τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Φέγγος, με πλούσια εμπειρία ως χρηματοοικονομικό στέλεχος σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων συστάθηκε το 2014, με σκοπό να συμβάλει στη διευκόλυνση των επενδυτών, όταν η αξία των επενδύσεων ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.
Η Γενική Διεύθυνση τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει προωθήσει επενδυτικά σχέδια, τα οποία αφορούν την υλοποίηση φωτοβολταϊκών μονάδων, που η συνολική τους αξία ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Σε ρόλο άμισθου συμβούλου για τους επενδυτές, η Γενική Διεύθυνση συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίησή τους, αφού αναλαμβάνει να σπάσει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς μία κρατική υπηρεσία «πιέζει» μια άλλη για την επίτευξη της επένδυσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα προωθήσει άμεσα τους φακέλους στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την έγκριση των σχετικών αδειών, αλλά και στην οριστικοποίηση της έκτασης, που σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται ως εμπλεκόμενοι φορείς τα δασαρχεία της χώρας.
Επιπλέον οι επενδυτές που επιλέγουν την υλοποίηση των σχεδίων τους μέσα από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων λαμβάνουν και φορολογικά κίνητρα αλλά το πιο κρίσιμο συστατικό είναι ταχύτητα υλοποίησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επενδυτών είναι εγχώριες εταιρείες, αλλά και ξένος επενδυτής που επενδύει στον ελληνικό ήλιο.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης αναβάθμισε τη σχετική υπηρεσία καλύπτοντας τα κενά από ανθρώπινο δυναμικό για να αναλάβει δράση μετά από 4 χρόνια σχετικής ακινησίας. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις επενδύσεις έχει κάνει τις απαραίτητες αλλαγές έτσι ώστε όσες πραγματοποιούνται μέσα από τον Αναπτυξιακό νομικό πλαίσιο να υλοποιούνται σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών, για να είναι σε θέση οι μεταποιητικές και βιομηχανικές μονάδες να αποκτούν αυτό που χρειάζονται για την βελτίωση των προϊόντων τους.