«Την υλοποίηση της πρότασης της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, να υπάρξει διακριτός προϋπολογισμός για την οικονομική στήριξη με κεφάλαιο κίνησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του Covid-19, βλέπει θετικά και δεσμεύτηκε να εξετάσει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης», σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έπειτα από την παρέμβαση – πρόταση του ΒΕΑ προς τον περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣ Αττικής), ο κ. Πατούλης δήλωσε σήμερα -προσκεκλημένος στην συνεδρίαση του ΠΕΣ Αττικής- ότι η περιφέρεια θεωρεί δίκαιο και λογικό των αίτημα των μικρών επιχειρήσεων και θα πράξει οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να υπάρξει η σχετική οικονομική ενίσχυσή τους.
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, επισημαίνει ότι: «Η διοίκηση και τα μέλη του επιμελητηρίου χαιρετίζουν την θετική στάση του περιφερειάρχη στο αίτημά τους, αναμένοντας την υλοποίησή του προκειμένου να υπάρξει διευρυμένη συμμετοχή των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία».
Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, ότι το ΒΕΑ είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του στην περιφέρεια Αττικής, καθώς το πρόγραμμα «Ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης λόγω Covid-19» συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ωφελεί σχεδόν αποκλειστικά, τις επιχειρήσεις μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους. Κι αυτό, γιατί:
α) το πρόγραμμα, κάνοντας χρήση του επίσημου ορισμού της Ε.Ε. για τις Μικρές Επιχειρήσεις, επιτρέπει τη συμμετοχή αυτών που έχουν έως 50 άτομα προσωπικό και
β) προκρίνει τις προτάσεις όσων συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία, επιβραβεύοντας όσες έχουν μεγάλο μέγεθος και αριθμό εργαζομένων, με 25 βαθμούς (επί συνόλου 100).
Ως εκ τούτου, το επιμελητήριο ζήτησε από τον κ. Πατούλη, όσο και από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο (ΠΕΣ Αττικής), να υπάρξει ειδική Πρόσκληση ή διακριτός προϋπολογισμός στο πλαίσιο της τρέχουσας Πρόσκλησης, που να αφορά μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που με βάση τον ορισμό της Ε.Ε.: «απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού, δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ».