Πηγή Εικόνας: Andreas Kontokanis I Flickr

Επιπλέον ρευστότητα 2,4 δις. ευρώ αναμένεται να διοχετευθεί στον επιχειρηματικό   κόσμο τις επόμενες ημέρες από το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή, είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο υπογραφής  της σύμβασης με τις τράπεζες οι οποίες θα συνεισφέρουν το ποσό του 1,6 δις ευρώ ενώ τα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κοινοτικούς πόρους.

Το νέο πρόγραμμα το περιμένουν πώς και πώς οι επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα  του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 4,8 δις ευρώ  εκ των οποίων  τα 3,1 δις  ευρώ προήλθαν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και 1,7 δις ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ II.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας  ανήλθε  στα 7,9 δις ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες. Η επιστρεπτέα  προκαταβολή μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 3,1 δις ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  εκτιμά  ότι η ένεση ρευστότητας θα ανέλθει στα 11 δις ευρώ σε διάστημα 9 μηνών.

Την ίδια  στιγμή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ι.Τσακίρης με τον πρόεδρο  του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρο Καφούνη συμφώνησαν  να χρηματοδοτηθούν

οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τώρα και για το σκοπό αυτό πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα εγγυοδοτικό χρηματοδοτικό προϊόν, που  θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ  και θα διοχετευτεί υποχρεωτικά από τις τράπεζες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 250.000 ευρώ ανεξαρτήτως κλάδου και περιοχής.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ήταν απόλυτα θετικός στην άμεση υλοποίηση αυτής της ενέργειας και συμφωνήθηκε ως χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος το τέλος του έτους. Επίσης, με ιδιαίτερα θετικό πνεύμα ο Υφυπουργός αντιμετώπισε το αίτημα για τη δημιουργία ενός επιδοτούμενου προγράμματος με όρους ΕΣΠΑ, στοχευμένο αποκλειστικά στις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν εξαιρεθεί από όλα προγράμματα.

Κοινός στόχος είναι το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, να διερευνήσει κάθε δυνατότητα ώστε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά μέτρα στήριξης να φτάσουν στους αυτοαπασχολούμενους και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με στόχο να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση και να αποφευχθούν λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας.