Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.
Ζημιές σε κτίρια στη Σάμο και στα νοτιόχωρα της Χίου από τον ισχυρό σεισμό – Νεότερα στοιχεία: δύο παιδιά νεκρά
Ζημιές σε κτίρια στη Σάμο προκάλεσε ο ισχυρός σημερινός σεισμός. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί.
Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ζημιές καταγράφονται και στην Ικαρία.
Οι τηλεφωνικές και άλλες επικοινωνίες τις πρώτες ώρες διεξάγονται με δυσκολίες.
Μικροτραυματισμοί αναφέρονται από τις νοσοκομειακές αρχές. Μέχρι τις 16:00, πέντε τραυματίες παραμένουν στα νοσοκομεία της Σάμου. Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν δυσκολία πρόσβασης στο νοσοκομείο.
Αργότερα το απόγευμα, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.
Στη Σάμο παρατηρήθηκε έντονο αλλά όχι ισχυρό τσουνάμι, που υπερέβει τα λιμενικά και υδραυλικά έργα στις ακτές και κατέκλυσε τις παραλιακές εκτάσεις.
Στη Σάμο μεταβαίνει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και κυβερνητικό κλιμάκιο . Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, αναβάλλονται προσωρινά – για το Σάββατο, σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις.
Μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη – Νεότερη ενημέρωση: νεκροί και τραυματίες
Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές.
Εικόνες που μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση δείχνουν πολυκατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί.
Κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της τουριστικής πόλης της Σμύρνης. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. Είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από έξι άλλες επαρχίες όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, αλλά ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια.
Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών. Το επίκεντρο ήταν περίπου 17 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Σμύρνης και είχε εστιακό βάθος 16 χλμ., σύμφωνα με την AFAD. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και πως το επίκεντρό του ήταν 33 χλμ. ανοικτά των τουρκικών ακτών.
Ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
«Όλες οι υπηρεσίες μας άρχισαν να μεταβαίνουν στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν τις απαραίτητες προσπάθειες», ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Σμύρνη, οι μεγαλύτερες καταστροφές φαίνεται να καταγράφονται στην περιοχή του Βουτζά και στο Μπαϊρακλί, αλλά μεγάλες και μικρότερες ζημιές καταγράφονται σε μια ευρύτερη έκταση, όπως για παράδειγμα στο Τσεσμέ και στο Καραμπουρνάκι. Τσουνάμι παρατηρήθηκε στον κόλπο της Σμύρνης, όπου το νερό κατέκλυσε παραλιακές ζώνες.
Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Τον περασμένο Ιανουάριο, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών προκάλεσε περίπου 40 θανάτους στην επαρχία Έλαζιγ (ανατολικά). Το 2011, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Βαν (ανατολικά), προκαλώντας τουλάχιστον 600 θανάτους.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, καθώς οι προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα ερείπια συνεχίζονται, και τις τουρκικές αρχές, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό και περισσότεροι από 200 τραυματίες νοσηλεύονται.
UPDATE 30/10, 19:30 – Τουρκία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από τον σεισμό, πάνω από 400 οι τραυματίες
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 419 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο και ταρακούνησε τη Σμύρνη, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.
Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.
Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.
Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.
Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.
Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα- Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, δήλωσε ο σεισμολόγος Μ.Σκορδίλης
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.
Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.
Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».
“Ταρακουνήθηκαν” από την ισχυρή σεισμική δόνηση τα Δωδεκάνησα
Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.
Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.
Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός
Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.
Οδηγίες μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό
Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.
Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίδυνο μεγάλων μετασεισμών.
Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.
🆘#Σεισμός #Σάμος
⚠️@GSCP_GR μέσω @112Greece❗️Αποφύγετε επικίνδυνα κτίρια
❗️Μείνετε σε ανοιχτό & ασφαλή χώρο
❗️Μην τηλεφωνείτε άσκοπα
❗️Μείνετε μακριά από ακτές
❗️Παρακολουθείτε Μ.Μ.Ε.
❗️Κίνδυνος υψηλού κυματισμούΟδηγίες ℹ️ https://t.co/q1LWFZzO0ohttps://t.co/190dIumK8e
— 112 Greece (@112Greece) October 30, 2020
Β. Κικίλιας: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία
Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.
Στη Σάμο μεταβαίνει ο Ν. Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.
Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.
Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες
Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.
Διαβάστε περισσότερα σε συνεχή επιμέρους ρεπορτάζ από το ΑΠΕ – ΜΠΕ:
Ένας 14χρονος και μια 63χρονη, τραυματίες μεταφέρονται από την Σάμο στην Αθήνα
Στη Σάμο μεταβαίνει ο Ν. Χαρδαλιάς
Τουρκία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από τον σεισμό, πάνω από 400 οι τραυματίες
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον θανατηφόρο σεισμό
Μεγάλη ρωγμή κατά μήκος του κρηπιδώματος της Προκυμαίας στη Χίο
Σεισμός στη Σάμο: Αλληλεγγύη από Παρίσι και Βερολίνο σε Αθήνα και Άγκυρα