Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πενιχρά τα έσοδα από τον Τουρισμό, αφού έφθασαν μόλις τα 2,68 δις. ευρώ στο οκτάμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το χειρότερο σενάριο για τη φετινή σεζόν η οποία θα εμφανίσει τις χειρότερες επιδόσεις όλων των εποχών. Με την συμπλήρωση των στοιχείων και του Σεπτεμβρίου τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν κοντά στα επίπεδα των 3 δις. ευρώ.

Πάντως, τα χαμηλά έσοδα επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις διοικήσεις εκείνων των τουριστικών καταλυμάτων που παρέμειναν κλειστά εξαιτίας του COVID19 ενώ όσες ανέλαβαν το ρίσκο να υποδεχθούν τουρίστες με τα βίας κάλυψαν τα λειτουργικά τους έξοδα, καθώς οι πληρότητες κινήθηκαν στα επίπεδα του 40%.

Στην ουσία, οι ανοικτές ξενοδοχειακές μονάδες ανέλαβαν να αναμετρηθούν με την πανδημία και στην ουσία ήταν ένα crash test των εγχώριων υποδομών δίνοντας σαφές στίγμα για την τουριστική περίοδο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού είχε βάλει ψηλά τον πήχη και, συγκεκριμένα, ανέμενε 8 δισ. ευρώ για να αναπροσαρμόσει στη συνέχεια τις προσδοκίες της πιο χαμηλά, λόγω των αρνητικών συνθηκών που επικράτησαν και στα μέτρα που επέβαλλαν χώρες που ήταν οι βασικές πηγές τουριστών προς την Ελλάδα.

Οι ξενοδόχοι με τη ευκαιρία ανακοίνωσης των εσόδων από την Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι η κρατική ρευστότητα πρέπει να ενισχυθεί και να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των οφειλών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόριος Τάσιος λέει ότι μεγάλοι κερδισμένοι όσοι δεν άνοιξαν αλλά όσοι λειτούργησαν τις μονάδες τους έβαλαν σημαντικές… υποθήκες για τη νέα σεζόν του 2021 που κι η νέα χρονιά θα αποδειχθεί κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να βελτιώσει τα εργαλεία χρηματοδότησης των ξενοδοχειακών μονάδων για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει θετικά η επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά ορισμένες προϋποθέσεις αναστέλλουν εν μέρει την ευεργετικότητα της διότι υπολογίζει την χρηματική βοήθεια που έλαβαν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που καλούνται να καταβάλουν τα δώρα της θερινής άδειας και των Χριστουγέννων .

Τονίζει ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ διότι σε άλλη περίπτωση οι επιχειρήσεις θα «πνιγούν» από τα χρέη.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στο στάδιο της αναμονής στερώντας τις εταιρείες από «ζεστό χρήμα» το οποίο θα δώσει «οξυγόνο» για να παραμείνουν ζωντανές. Είναι ενδεικτικό για όσα συνέβησαν φέτος ήταν ότι από τους 205.000 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία έπιασαν δουλειά ορισμένου χρόνου 100.000.