Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, επανακατατάσσονται – δηλαδή αλλάζουν υποκατηγορία σχετικά με την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση – οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και οι Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
Η απόφαση αυτή συμβάλλει, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην εφαρμογή της ενιαίας πολιτικής της Κυβέρνησης σε όλη τη χώρα αναφορικά με την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.
Ειδικότερα, η Υπουργική Απόφαση αφορά στην περιβαλλοντική ανακατάταξη στις «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας (ανάκτησης και διάθεσης) αστικών στερεών αποβλήτων» καθώς και στις «Εγκαταστάσεις παρασκευής εδαφοβελτιωτικών – κομπόστ από προδιαλεγμένο ή διαχωρισμένο οργανικό κλάσμα αστικών στερεών αποβλήτων σε βιομηχανικά κτίρια ή άλλες κατάλληλες κατασκευές». Έτσι τα συγκεκριμένα έργα ΜΕΑ και ΜΕΒΑ από την υποκατηγορία Α2 περιέρχονται στην υποκατηγορία Α1.
Με αυτή την αλλαγή επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση σε επίπεδο χώρας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται η διαδικασία της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης, σημειώνουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ταγαράς: ενιαίο και πιο αυστηρό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων αλλά με επιτάχυνση διαδικασιών
Για το θέμα αυτό ο Yφυπουργός ΠΕΝ, αρμόδιος για τα θέματα Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με τη συγκεκριμένη Απόφαση θέτουμε ένα ενιαίο και πιο αυστηρό πλαίσιο από πλευράς αξιολόγησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων.
Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η χώρα στη διαχείριση των αποβλήτων να γίνουν το συντομότερο δυνατόν με τη δέουσα διασφάλιση της προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς και του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινωνιών».
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που μίλησαν στο economix, η διαδικασία γίνεται μεν αυστηρότερη, αφού πλέον οι μονάδες εντάσσονται σε ανώτερη κατηγορία, αλλά οι κανόνες γίνονται ενιαίοι και σταματούν τα περιθώρια ερμηνειών και κωλυσιεργίας από τις υπηρεσίες.
Ακόμη, αναφέρεται, η υποκατηγορία Α1, αδειοδοτείται κεντρικά από το ΥΠΕΝ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – ΔΙΠΑ – της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής) και όχι από περιφερειακές, κατά τόπους, υπηρεσίες που μπορεί να ερμήνευαν με διαφορετικό τρόπο ανά τη χώρα ίδιες διατάξεις.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση Ταγαρά έρχεται σε κρίσιμο χρονικό σημείο καθώς αφενός μόλις εγκρίθηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και αφετέρου «τρέχει για πρώτη φορά ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις που ασχολούνται με την περιβαλλοντική βιομηχανία και τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.
Τέλος, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τέτοιες αλλαγές (πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες) στο θεσμικό πλαίσιο μετά το «κύμα» περιπτώσεων πυρκαγιών σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης αποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών κλπ. σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως κοντά ή μέσα σε αστικό ιστό (δείτε εδώ για το περιστατικό στη Μεταμόρφωση).