Την ένταξη του στις σελίδες ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες διεκδικεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κωστής Χατζηδάκης αφού σε διάστημα μόλις 6 μηνών κατάφερε το πλεονασματικό ταμείο του ΕΛΑΠΕ που πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ να γίνει ελλειμματικό χάρη στην απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη πέρυσι το καλοκαίρι να μειώσει κατά 25% το ΕΤΜΕΑΡ που σκοπό είχε να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία της ΔΕΗ καθώς το κατέβαλε και για τους λογαριασμούς ρεύματος που δεν εισέπραττε.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά προκύπτει ότι ο ΕΛΑΠΕ από σωρευτικό πλεόνασμα 178 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019 για διαμορφωθεί έλλειμμα ύψους 280 εκατ ευρώ τον Οκτώβριο του 2020 Να σημειωθεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ είχε αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019 με αποτέλεσμα οι απώλειες να διαμορφώνεται σε 400 εκατ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια.
Οι παραγωγοί ΑΠΕ βέβαια πλέον έχουν γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη και με την κυβερνητική απόφαση να μειωθεί η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη και η στροφή σε πράσινη ενέργεια.
Σήμερα οι ΑΠΕ συμμετέχουν στην εγχώρια παραγωγή ρεύματος στο 25% ενώ οι αιτήσεις για άδειες ΑΠΕ πέφτουν βροχή στη ΡΑΕ και ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι ξένα επενδυτικά Funds τα οποία δεν έχουν αφομοιώσει την ελληνική κουλτούρα πληρωμών.
Πάντως ο Σύνδεσμος Παραγωγών στην ανάλυσή του αναδεικνύει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ για το χατίρι τα ΔΕΗ διότι τα οικονομικά της μεγέθη έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση.
Η ΔΕΗ εξοικονόμησε 260.2 εκατ. ευρώ το Α’ 6μηνο 2020 από αγορές ρεύματος από τρίτους ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και δεν προκύπτει να χρειάζεται και τα 69.9 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ ανά 6μηνο που της αναλογούν με βάση το 70% μερίδιο της στην αγορά από τη συνολική μείωση, με αντίτιμο μάλιστα την χρεοκοπία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Η ΔΕΗ δημοσίευσε κέρδη EBITDA Α’ 6μήνου 2020 στα 457.3 εκατ. ευρώ από 9.3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ για το 2019 ανακοίνωσε 798.9 εκατ. ευρώ από 184.4 εκατ. ευρώ το 2018.
Η ανάκαμψη αυτή είναι πράγματι τόσο θεαματική που καθιστά εν τοις πράγμασι ανούσια τη συνεισφορά των 70 εκατ. του ΕΤΜΕΑΡ σε εξαμηνιαία βάση και μάλιστα δίχως τέλος, αφού η Πολιτεία φαίνεται πως διστάζει στην αντιστροφή της αναδιανομής που έγινε πέρυσι τον Αύγουστο υπέρ της ΔΕΗ (μείωση ΕΤΜΕΑΡ ώστε να αποσβεστεί μέρος της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ).
Τα οφέλη μεσοσταθμικά για τον καταναλωτή αποτιμώνται σε 20,55 ευρώ το χρόνο με τη νέα χαμηλότερη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΔΕΗ εισπράττει 604.5 ευρώ για 5 MWh ετησίως και εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη κερδοφορίας και την ίδια στιγμή ο ΕΛΑΠΕ εμφανίζει σημάδια χρεοκοπίας με το κίνδυνο η χώρα να συρθεί σε νέες δικαστικές διενέξεις αφού παραβιάζει την Οδηγία 2018/2001. Πάντως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατανοώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της έκτακτης εισφοράς για καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ η οποία εμφανίζει αδύναμα σημεία όπως και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της αστοχίας του ΥΠΕΝ.