Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αιχμή πολύ-τροπολογία η οποία κατατίθεται τις επόμενες ώρες στη Βουλή, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ.
Τα όσα θα περιλαμβάνει η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης περιέγραψε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενημερώνοντας τις επιτροπές της Βουλής, στις οποίες συζητήθηκε το σχέδιο νόμου, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Καίτοι το γενικό πλαίσιο της Οδηγίας βρίσκει σύμφωνα σχεδόν όλα τα κόμματα (σσ μόνο το ΚΚΕ έχει εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει), η υπό κατάθεση τροπολογία δημιουργεί μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να εντάξει και διατάξεις, κατά βάση ενεργειακής πολιτικής, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Οι βασικές πρόνοιες της επικείμενης τροπολογίας είναι οι εξής, όπως τις ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης που επισήμανε ότι τα βασικά θέματα που εισάγονται ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης:
-Με στόχο ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, η τροπολογία θα «ξεκαθαρίζει» το πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, καθώς εκδόθηκε η διαιτητική. Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, σημαντικό ρόλο στο διαγωνισμό θα έχει το ΤΑΙΠΕΔ ενώ με την τροπολογία ρυθμίζονται και τα θέματα του ειδικού διαχειριστή. «Στη ΛΑΡΚΟ μπαίνουμε εκτός απροόπτου στην τελική ευθεία. Ξέρω ότι υπάρχουν διαφωνίες, σε σχέση με την πολιτική μας για τη ΛΑΡΚΟ, εγώ όμως ενημερώνω για το περιεχόμενο της τροπολογίας», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Με την τροπολογία παρέχεται «η απαιτούμενη νομική ασφάλεια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και προσδιορίζονται οι δεσμεύσεις των υποψηφίων επενδυτών, για την επόμενη μέρα, σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση διακράτησης των μετοχών, τόσο της εταιρείας όσο και των θυγατρικών της, ΔΕΔΑ-ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης». Όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης, στόχος της διάταξης που κατατίθεται στη Βουλή, είναι να γίνει σαφές ότι ο όποιος επενδυτής την επόμενη ημέρα δεν θα μπορεί να αρχίσει να πουλάει αυτό που θα έχει αγοράσει. «Δεν μας ενδιαφέρει να βρούμε ευκαιριακούς επενδυτές αλλά επενδυτές οι οποίοι πράγματι, θα ασχοληθούν με τη ΔΕΠΑ Υποδομών και θα ασχοληθούν θεσμικά και υπεύθυνα. Συνεπώς, θέλουμε, ακόμη περισσότερο, να κλείσουμε τις όποιες ενδεχομένως, νομικές τρύπες υπήρχαν», ανέφερε ο υπουργός.
-Επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ «που είναι πια στην τελική ευθεία». Στόχος είναι, είπε ο κ. Χατζηδάκης, «αυτή να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, τώρα». Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ήδη γίνει η σχετική προεργασία από τη Βουλή, έχουν τοποθετηθεί εδώ και μήνες σύμβουλοι αποκρατικοποίησης και η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ, με την κατάλληλη εξουσιοδότηση, να εκδώσει άμεσα το ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή, πάνω στο οποίο οι υποψήφιοι θα υπολογίσουν τις προσφορές τους. «Πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές ποια είναι τα ρυθμιζόμενα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να υπολογίσουν τις προσφορές τους», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
-Ενόψει της υιοθέτησης, την 1η Νοεμβρίου, του μοντέλου αγοραπωλησίας ενέργειας, με την τροπολογία επιδιώκεται να μην υπάρξει ρυθμιστικό κενό από τη λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά ως προς τις υφιστάμενες υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στην αγορά, προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας. «Είναι μια τεχνική ρύθμιση που δεν έχει τεχνικό χρώμα αλλά είναι αναγκαία για να μην υπάρξει κενό», είπε ο υπουργός.
-Με την τροπολογία επιλύονται θέματα που προέκυψαν από την πρώτη εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους και της απαγόρευσης ταξινόμησης σε ειδικές κατηγορίες εισαγόμενων οχημάτων, όπως τα οχήματα μετοικούντων, τα διπλωματικά, τα μετασκευασμένα κλπ, διότι υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με τον εκτελωνισμό τους.
-Σε σχέση με τις ΑΠΕ, ρυθμίζονται εκκρεμότητες της αγοράς, όπως η παράταση της δυνατότητας καταβολής του οφειλόμενου τέλους διατήρησης της άδειας παραγωγής, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας. Ειδικότερα δίνεται παράταση για την καταβολή του συγκεκριμένου τέλους, για ορισμένους παραγωγούς.
-Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης προθεσμιών για την ολοκλήρωση μικρών υδροηλεκτρικών έργων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφή του Ιανού.
-Εισάγονται διατάξεις, που, όπως είπε ο υπουργός, «συνιστούν τομή» για να προχωρήσουν γρήγορα οι άδειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς ΑΠΕ να βεβαιώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με πιστοποιημένο μηχανικό, την ολοκλήρωση του έργου τους, αντί του ΔΕΔΔΗΕ που δεν μπορεί λόγω φόρτου εργασίας και ελλείψεως προσωπικού, να ανταποκριθεί στην πλημμυρίδα αιτήσεων για τις ΑΠΕ», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από το ΕΣΕΚ μέχρι το 2030, όχι μόνο θα επιτευχθούν, αλλά και θα ξεπεραστούν
-Εισάγονται διατάξεις που αφορούν στα υπό έκδοση Περιβαλλοντικά Διατάγματα για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές και περιβαλλοντικούς ελεγκτές.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Οι τροπολογίες που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης είναι αποκαλυπτικές», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «αποκαλύπτουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενδιαφέρεται μόνο για ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και δημόσιων υποδομών».
Ο βουλευτής επέμεινε ότι στο υπουργείο υπάρχει σήμερα μια ηγεσία που πουλάει τα πάντα και το μόνο αποτέλεσμα είναι «πανάκριβο ρεύμα και χατίρια στους κολλητούς, τα γαλάζια golden boys». «Σας προειδοποιούμε δημοκρατικά και συναδελφικά, πάρτε τα πίσω! Είναι απαράδεκτο αν φέρετε τέτοιες τροπολογίες στην Ολομέλεια, ράβε ξήλωνε για να τα πουλήσετε όλα, δεν γίνεται», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Αυτή η τροπολογία ενδέχεται να σημάνει την οριστική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης να ρυθμίζει πολύ σοβαρά θέματα με τροπολογία.
Για μεθόδευση της κυβέρνησης προκειμένου να αποκλειστεί η φωνή των φορέων στις νέες διατάξεις, όπως ο σύλλογος εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που εκπροσωπεί χιλιάδες κόσμο και «θα βρεθεί ξεκρέμαστος», μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Η βουλευτής είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ακουστούν οι φορείς για τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και τα πολύ σοβαρά θέματα που ρυθμίζει η κυβέρνηση με μια τροπολογία.
«Φαίνεται πως το ξεπούλημα συνεχίζεται και θα έπρεπε να υπάρχει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο για όλα αυτά και όχι μια τροπολογία», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
«Η κυβέρνηση ενώ μπορούσε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με ευρεία συναίνεση, γιατί δεν έχει έντονες διαφωνίες, φέρνει μια τροπολογία που πυροδοτεί αυτό το κλίμα, διότι αιφνιδιάζει ρυθμίζοντας πολύ σημαντικά ζητήματα χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και ακρόαση φορέων», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης και κατήγγειλε ότι αυτή η πρακτική είναι κάκιστη για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.