«Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα κουβεντιάσουμε τα θέματα της μετατροπής της Βόρειας Ελλάδας και της Ελλάδας γενικότερα σε ενεργειακό κόμβο», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του σήμερα στο ρ/σ της ΕΡΤ1 και στον Θάνο Σιαφάκα.
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη, την προσεχή Δευτέρα, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με πολυπληθή αντιπροσωπεία, μεταξύ της οποίας και του ΥΦΥΠΕΞ για τα ενεργειακά Φράνσις Φάνον, ο κ. Φραγκογιάννης ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και του ιδίου, επισημαίνοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας η Ελλάδα να δώσει τη δυνατότητα διοχέτευσης πηγών ενέργειας και στους βόρειους γείτονες».
Εξηγώντας ότι τα ενεργειακά είναι ένα από τα βασικά θέματα του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τόνισε ότι «είναι μία συνεργασία πολύχρονη ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία στηρίζεται στο κοινό μας συμφέρον και στο ενδιαφέρον που έχουμε για την περιοχή μας». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τον αγωγό TAP, ο οποίος φέρνει αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας στην Ιταλία αλλά και στο IGB, το οποίο συνδέει τον αγωγό αυτόν με τη Βουλγαρία και το Interconnector, το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Bόρεια Μακεδονία.
«Άρα υπάρχουν θέματα, τα οποία άπτονται του ενεργειακού χάρτη των δυτικών Βαλκανίων», είπε υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα να μην εξαρτώμαστε από μία μόνον πηγή. Εμείς δίνουμε την δυνατότητα σε χώρες όπως το Κατάρ, η Αλγερία, η Αμερική να πουλάνε υγροποιημένο φυσικό αέριο στους βόρειους γείτονές μας και από κει στην κεντρική Ευρώπη».
Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια, είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, εξηγώντας ότι είναι σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του κ. Ζάεφ στην Αθήνα.
«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να έχουμε μια καλή σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία. Και θέλουμε να υλοποιήσουμε την συμφωνία των Πρεσπών και εκείνοι και εμείς. Αυτό το οποίο επίκειται αυτή τη στιγμή είναι να βάλουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα και σε έναν άξονα τις ενέργειες, τις οποίες πρόκειται να κάνουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησης όσων έχουμε πει ο ένας τον άλλον», ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης.
Στο σημείο αυτό ο κ. Φραγκογιάννης, αρνούμενος να σχολιάσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόνισε: «Δεν πιστεύω στην συναισθηματική διπλωματία, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι αυτό το όποιο χρειάζεται η χώρα μας. Η χώρα μας έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να έχει καλές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και της συμφωνίας την οποία έχουμε υπογράψει. Ανεξαρτήτως των όσων πιστεύουμε και νοιώθουμε η συμφωνία υπάρχει. Έχουμε έναν γείτονα, είναι εκεί, είναι δίπλα μας και πρέπει να ζήσουμε μαζί του, έχουμε γεωπολιτικούς λόγους που θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις μαζί του και πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία έτσι ακριβώς όπως την έχουμε υπογράψει χωρίς συναισθηματισμούς, με λογική και με το συμφέρον της χώρας να είναι στην πρώτη προτεραιότητα», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Και πρόσθεσε: «Kαι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, τα δυτικά Βαλκάνια μας χρειάζονται. Πρέπει να έχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον, αυτή τη στιγμή είναι προς όφελος της χώρας μας να χτίσουμε ακόμα καλύτερες σχέσεις να εκμεταλλευτούμε τις σημερινές συνθήκες προκειμένου, όχι να διεισδύσουμε, αλλά να χτίσουμε μια καλή σχέση καλής γειτονίας ανάμεσα σε εμάς και τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία». «Κι εξάλλου πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των δυτικών Βαλκανίων. Είναι κάτι το οποίο το επιθυμούμε και το υποστηρίζουμε», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το έργο που παρήγαγε το Enterprice Greece o υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα, και χάρη στην μεταρρύθμιση που έχει γίνει, η οποία παράγει μία συντονισμένη προσέγγιση στην υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, έχουν ήδη εγκριθεί 15 έργα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργούν 3.200 θέσεις εργασίας, ενταγμένα στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Ενώ υπάρχουν ακόμη 8 έργα ύψους 4,5 δισ. που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό αναφερόμενος στις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, εξήγησε ότι λόγω αυτής έχει παγώσει, μεταξύ άλλων, και ένα μεγάλο εμβληματικό σχέδιο με εταιρεία του Σικάγο για την δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα, που θα χαρακτηρίζει τη χώρα μας σαν το ευρωπαϊκό Hollywood.
Στόχος του, όπως υπογράμμισε, τέλος ο κ. Φραγκογιάννης, ως υπεύθυνος της οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας της χώρας, είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, εμβληματικά έργα, να κάνει τη χώρα μας να καταγραφεί στις συνειδήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας του εξωτερικού σαν έναν επενδυτικό προορισμό κι αυτό που έχουμε πετύχει είναι να καταστήσουμε τη χώρα αξιόπιστο εταίρο και προορισμό, καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις.