Η Βουλή των Ελλήνων, από την Πλατεία Συντάγματος, με κόσμο
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης / theokar / economix.gr

Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των φορέων των μηχανικών ανά τη χώρα που βγαίνουν επισήμως (κάναμε αναλυτικά ρεπορτάζ χθες και τις προηγούμενες ημέρες), ούτε ιδιοκτητών και άλλων, αλλά με την πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΝ στο θέμα των αυθαιρέτων δημιουργείται σταδιακά πλέον και πολιτικό πρόβλημα, που αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ήδη, όπως αναλύσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί θέμα με τις αντιδράσεις των φορέων και της κοινωνίας στο ζήτημα της άρνησης του ΥΠΕΝ να δώσει – έστω τρίμηνη, όπως προτείνεται από όλους – παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων.

Αλλά το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλα κόμματα, με το ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική. Ωστόσο το κυριότερο πρόβλημα του ΥΠΕΝ θα είναι πλέον οι αντιδράσεις από βουλευτές (και άλλους παράγοντες…) της ΝΔ. Και αυτό έρχεται ως κερασάκι σε μια δυσκολία που ήδη χαρακτηρίζει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αυτήν την περίοδο: την υπερψήφιση των 3 διεθνών συμβάσεων – νομοσχεδίων για την υλοποίηση της συμφωνίας με τα Σκόπια, που πολλοί βουλευτές της ΝΔ δεν επιθυμούν…

Ήδη, μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν κατατεθεί στη Βουλή για τα αυθαίρετα οκτώ (8) ερωτήσεις και αναφορές από βουλευτές των τριών κομμάτων, με πέντε από αυτές να αφορούν βουλευτές της ΝΔ. Οι οποίοι είτε ζητούν να ενημερώσει (ευγενική διατύπωση, αντί να απολογηθεί…) ο Υπουργός Περιβάλλοντος για το αν θα δώσει παράταση, είτε να δώσει εξηγήσεις στους φορείς είτε κεκαλυμμένα ζητούν παράταση…

Θυμίζουμε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει 158 βουλευτές, ήδη πέντε από αυτούς ζητούν επισήμως εξηγήσεις από το ΥΠΕΝ για την πολιτική του. Οι πληροφορίες όμως του economix αναφέρουν ότι μια πλειάδα πολύ περισσότερων βουλευτών (και Υπουργών…) επίσης εκφράζονται κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ να μη δώσει παράταση – και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς…

Κοινός τόπος όλων των διαμαρτυριών από την πλευρά της ΝΔ είναι ότι τόσο οι δηλώσεις Οικονόμου όσο και η επιμονή του ΥΠΕΝ να μη δώσει παράταση, δημιουργεί πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες και στρέφει κατά της κυβέρνησης τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς – αρχικά, καθώς σε λίγο θα ακολουθήσουν και οι ιδιοκτήτες…

Σημειώνουμε πάντως ότι στις ανακοινώσεις του Υπουργείου για το θέμα των αυθαιρέτων, όπου περιλαμβάνονται και χαρακτηρισμοί και απόψεις και ερμηνείες κλπ, δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ το όνομα του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη – εξαιρετικά σπάνιο πράγμα – αλλά εκδίδονται, απρόσωπα, από το Γραφείο Τύπου χωρίς να αποδίδονται τα αναφερόμενα σε κάποιο πρόσωπο. Λες και έχει δική του προσωπική (χωρίς να είναι πρόσωπο…) βούληση το ίδιο το Υπουργείο ή το Γραφείο Τύπου και δεν υπάγονται στον Υπουργό…

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι βουλευτές της ΝΔ που ζητούν το λόγο από το ΥΠΕΝ για την εμμονή στην ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου (που ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί επιλέχθηκε…) είναι οι εξής: Γιώργος Στύλιος (Άρτας), Βαγγέλης Λιάκος (Β Δυτικής Αττικής), Λάκης Βασιλειάδης (Πέλλας), Βασίλης Σπανάκης (Β3 Νοτίου Τομέα Αθήνας), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ημαθίας).

Όμως δεν είναι οι μόνοι. Άλλοι δύο βουλευτές της ΝΔ (της περιφέρειας) που μίλησαν στο economix εκφράστηκαν όχι μόνο υπέρ της παράτασης αλλά και απαξιωτικά για την πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΝ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Απορούν για το πολιτικό κριτήριο του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη (καθώς ο Υφυπουργός Δ. Οικονόμου δεν είναι πολιτικός…) και διατυπώνουν την αγωνία τους για τη ζημιά που γίνεται στην εικόνα της κυβέρνησης. Αλλά δεν είναι διατεθειμένοι ακόμη να μιλήσουν επώνυμα… Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των μηχανικών στη Βουλή δεν είναι ευκαταφρόνητος και τα πολιτικά επιχειρήματα του ΥΠΕΝ μπροστά στα τεχνικά και πραγματικά αδιέξοδα που γνωρίζουν από τη δουελιά τους και τους συναδέλφους τους οι βουλευτές-μηχανικοί όλων των κομμάτων δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο…

Και ούτε αυτοί είναι μόνοι… Τουλάχιστον τρία μέλη του κυβερνητικού σχήματος μαθαίνουμε ότι διαφωνούν με τις αποφάσεις που διακινεί το ΥΠΕΝ σχετικά με το ότι δεν θα δοθεί παράταση στα αυθαίρετα. Εδώ η κριτική δεν περιορίζεται, από όσα ακούμε, στο πολιτικό κόστος σήμερα, αλλά επεκτείνεται και στις επιπτώσεις μετά την 1η Οκτώβρη και στο κυβερνητικό έργο. Αλλά και αυτοί, προφανώς, δεν εκφράζονται δημόσια – και δεν προβλέπεται άλλωστε, αλλιώς θα δημιουργούνταν μείζον κυβερνητικό και πολιτικό πρόβλημα… Πάντως ακούγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμερο για τις αποφάσεις του ΥΠΕΝ – το ότι επιλέγεται ο όρος ενήμερο σημαίνει ότι δεν επιλέγεται ο όρος «έχει την έγκριση», με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει τις επόμενες ημέρες που θα κορυφωθεί η πίεση και τα προβλήματα θα διογκώνονται από την έλευση των προθεσμιών…