Η Νήσος Κρήτη από το αρχείο της NASA
Πηγή Εικόνας: NASA Earth Observatory

Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ του economix σε όλη τη χώρα, όπου μιλάμε με μηχανικούς και εκπροσώπους φορέων, καθώς η ενόχληση με τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Χωροταξίας του ΥΠΕΝ κ. Δημήτρη Οικονόμου αλλά και με το ΥΠΕΝ γενικότερα είναι πολύ έντονη.

Θυμίζουμε ότι όπως έγραψε το economix (και σε κάποιους δεν άρεσε…) ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως μια δήλωση αυθαιρέτου χρειάζεται μόνο… δύο λεπτά! Μαζί με την άρνηση του ΥΠΕΝ να δώσει παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου (που χρεώνεται στον κ. Χατζηδάκη, αλλά είναι αρμοδιότητα του κ. Οικονόμου), έχει δημιουργηθεί ένα σχεδόν εκρηκτικό κλίμα στο χώρο των μηχανικών εναντίον του Υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα…

Καθώς δεν είναι μόνο το κεντρικό ΤΕΕ που διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε παράταση, ζητήσαμε από πολλούς να μας πουν τί βιώνουν, τί πιστεύουν και πως βλέπουν τόσο το γενικότερο θέμα των αυθαιρέτων όσο και τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου.

Σοφιανός: υφυπουργέ, θα έπρεπε να ξέρεις πριν μιλήσεις – Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ Σπύρος Σοφιανός ρωτήθηκε από το economix για τις δηλώσεις του Υφυπουργού Χωροταξίας και Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ και μας είπε χαρακτηριστικά:

«Αν μπορούσα να μιλήσω στον κ. Οικονόμου θα του έλεγα, συνάδελφε υφυπουργέ, θα έπρεπε να ξέρεις πριν μιλήσεις, ας ρώταγες έστω έναν παλιό συμφοιτητή σου που κάνει αυτή τη δουλειά, τι πραγματικά σημαίνει η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου κατηγορίας 5.»

Και πρόσθεσε: «Προφανώς πάντως δεν χρειάζεται δύο λεπτά… Αν ρωτούσε, θα ήξερε ότι η δήλωση για κατηγορία 5 έχει τον κόπο δύο οικοδομικών αδειών μαζί… Αν μπορεί ο ίδιος, τον καλώ να πάει σε 5 υπηρεσίες να πάρει μόνο τα δικαιολογητικά…»

Ο κ. Σοφιανός μας τόνισε ιδιαίτερα και κάτι ακόμη που κανείς δεν σκέφτεται στα υπουργικά γραφεία, όπως σημείωσε…

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Υπάρχουν και οι υπόλοιπες περιοχές,. Τα προβλήματα της Αθήνας είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχουμε αλλού.

Ας έρθει ο υφυπουργός να κάνει μια δήλωση αυθαιρέτου στα Σφακιά – και αν τελειώσει ποτέ…

Έχουμε στην Κρήτη περιοχές σχεδόν αχαρτογράφητες, ούτε κτηματολόγιο υπάρχει, ούτε δασικός χάρτης, ούτε κάποια αποτύπωση ορίων. Αν όμως μένεις στη νΕκάλη, τα βλέπεις όλα έυκολα, ένα σπίτι έχει το δίπλα οικοδομικό τετράγωνο, τα βλέπεις τα όρια…»

Και συμπλήρωσε: «Η δήλωση αυτή του κ. Οικονόμου δείχνει έλλειψη γνώσης, ας πάει στο γραφείο ενός μηχανικού…»

Πόσα αυθαίρετα έχει δηλώσει το δημόσιο ή οι δήμοι;

Υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που υποτιμάται, μας λέει ο Σπύρος Σοφιανός. «Πόσα αυθαίρετα ή κτίρια με αυθαιρεσίες έχει δηλώσει το δημόσιο; Πόσα έχουν δηλώσει οι δήμοι, σε σχέση με το σύνολο που υπάρχει; Πόσα σχολεία έχουν δηλωθεί;»

Και μας εξηγεί: «Το ρωτώ διότι πριν 3 χρόνια ως ΤΕΕ κάναμε μια σύμβαση στα Χανιά για να παρακολουθούμε την περιουσία του Δήμου. Εξήντα εννέα ακίνητα συνολικά εξετάσαμε και βρήκαμε ότι όλα τα σχολεία είναι – βάση του ορισμού του νόμου – αυθαίρετα! Πριν λοιπόν το ΥΠΕΝ μιλήσει για λήξη προθεσμιών θα πρέπει να φροντίσει να μάθει τι δεν έχει ακόμη τακτοποιήσει το δημόσιο…»

3 μήνες παράταση μέχρι την ταυτότητα κτιρίου

«Ας δώσουμε 3 μήνες παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων και ας τη συνδέσουμε με την ταυτότητα του κτιρίου, χωρίς καμία μετακίνηση και έκπτωση στην κόκκινη γραμμή του 2011, όπως ορίζει το ΣτΕ. Γιατί αφήνει το ΥΠΕΝ 3 μήνες κενό; Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος…, σημειώνει.

Ο κ. Σοφιανός σημειώνει: «Λέγεται ότι είχαν οι πολίτες 9 χρόνια να κάνουν δήλωση. Ένα σπίτι αυθαίρετο κατηγορίας 5, ας πούμε 20 τετραγωνικά, εδώ, έχει πρόστιμο εδώ 8 με 9 χιλιάδες ευρώ. Περίσσευαν αυτά τα χρήματα μέσα στην κρίση, ιδίως σε αγροτικές περιοχές; Και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις αυθαιρέτων οι ίδιες. Ας λάβουν μέριμνα παράτασης με βάση τη χρήση, για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο ή βιομηχανία με αυθαίρετο κτίριο που δεν έκανε δήλωση τα 9 αυτά χρόνια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το ίδιο με ένα σπίτι…

Στο ΥΠΕΝ επιδεικνύουν αυστηρότητα στην προθεσμία χωρίς κανένα νόημα, κανένας δεν κερδίζει, σε κανέναν δεν προσφέρει τίποτε η προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου»

Τα προβλήματα έρχονται από 1η Οκτώβρη

«Υπάρχουν, το γνωρίζετε, ολόκληροι οικισμοί αυθαίρετοι. Τι θα γίνει μετά την 1η Οκτώβρη; Θα γκρεμίσει ο Υφυπουργός αυτά που δεν έχουν κάνει δήλωση αυθαιρέτου μόνο; Στον ίδιο οικισμό δηλαδή, ο ένας θα το έχει δηλώσει και ο άλλος όχι. Και τι, όλα καλά, δεν συμβαίνει τίποτε;

Όταν το κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει στον εαυτό του όσα πρέπει να γίνουν με βάση το νόμο, ας μη δίνει στους άλλους τέτοιες διορίες.»

«Φοβάμαι ότι αν ισχύσουν αυτά που λέει ο κ. Οικονόμου και το ΥΠΕΝ με τις προθεσμίες, στο τέλος θα μηνύσουν πολίτες 100 μηχανικούς διότι δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τα αυθαίρετα που τους ανέθεσαν και αυτοί με τη σειρά τους θα μηνύσουν τον κ. Οικονόμου…»

Χωραφάς: η δήλωση Οικονόμου εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο

Ήπιος αλλά ουσιαστικός – και θέτοντας ευρύτερα θέματα για το κατά πόσον το ΥΠΕΝ κάνει τη δουλειά του – ήταν στα σχόλια του στο economix.gr ο Πρόεδρος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μιχάλης Χωραφάς.

Τον κ. Χωραφά, ως μάχιμο μηχανικό, τον πετύχαμε μεταξύ εργασίας και οικίας, όπου φρόντιζε τα παιδιά του και μας παρακάλεσε να μας στείλει γραπτώς τις παρατηρήσεις του…

Ο κ. Χωραφάς δήλωσε στο economix: « Με τεράστια έκπληξη διαβάσαμε τη δήλωση του Υφυπουργού Χωροταξίας κ. Δημήτρη Οικονόμου για τις δηλώσεις αυθαιρέτων ότι «είναι κάτι πολύ απλό που θέλει 2 λεπτά για να κατατεθεί το παράβολο και μια δήλωση μηχανικού». Η δήλωση αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο, το Υπουργειο Περιβαλλοντος και ολόκληρη την κυβέρνηση. Ο Υφυπουργός είναι καταξιωμένος στα θέματα Χωροταξιας, αλλά οφείλει να προσέχει ποιούς συμβουλεύεται, καθώς θεωρούμε δεδομένο ότι δεν έχει υποβάλει ποτέ δήλωση αυθαιρέτου ώστε να γνωρίζει τη διαδικασία. Όχι 2 λεπτά, αλλά ούτε δύο εβδομάδες δεν αρκούν, όχι μόνο για το τι πρέπει να δηλώσεις, αλλά ούτε για το αν επιτρέπεται να δηλώσεις ένα αυθαίρετο. Όταν δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες, δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, δεν υπάρχει ζώνη παραλίας, δεν υπάρχει αρχαιολογικό κτηματολόγιο, τότε τα σχόλια περιττεύουν.»

Ας πει ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ το Υπουργείο στους μηχανικούς και ας αποφεύγει τα σφάλματα

Ο κ. Χωραφάς προχωρά όμως παρακάτω, με πιο ουσιαστικά ζητήματα…

«Αυτά ας επιμεληθεί πρώτα το Υπουργείο και στη συνέχεια ας απευθύνει ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους Έλληνες μηχανικούς, χάρη στην υπερπροσπάθεια των οποίων, το κράτος συλλέγει εκατομμύρια ευρώ, χωρίς το ίδιο να εκπληρώνει τις ελάχιστες υποχρεώσεις του. Καλώ όσους έχουν τη δυνατότητα να εισακουστούν από τα κυβερνητικά στελέχη, να προσπαθήσουν να εξηγήσουν τα αυτονόητα, διότι το Υπουργείο οδηγείται σε αλλεπάλληλα σφάλματα.

Ενδεικτικά αναφέρω :

  • Αναβολή προς ματαίωση ανάρτησης δασικών χαρτών
  • Ελλείψεις περιβαλλοντικού νομοσχεδίου
  • Μηδενισμός αξίας ακινήτων μέσω του νομοσχεδίου εκσυγχρονισμός χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας

Ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, θα φροντίζουμε η φωνή μας πάντα να ακούγεται, ελπίζοντας ότι τα ατράνταχτα επιχειρήματα μας θα γίνονται αποδεκτά.»