Η γραφειοκρατία «θερίζει» στο Λουξεμβούργο με τη διοίκηση της ΦΑΓΕ να μετρά έξι χρόνια στην αναμονή για να υλοποιήσει το σχέδιο της για τη δημιουργία εργοστασίου γιαουρτιού στη χώρα που λύνει γρήγορα όλα τα ζητήματα.
Η ελληνική βιομηχανία Γάλακτος μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο για την αποφυγή προβλημάτων που έφερε το πρώτο Μνημόνιο στη χώρα προσδοκώντας σε καλύτερες ημέρες.
Η διοίκηση της ΦΑΓΕ με βάση τα δημοσιεύματα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κρατικές Αρχές του Λουξεμβούργου όπως και με τις Εισαγγελικές Αρχές της χώρας. Στο θέμα έχει παρέμβει και το Χριστιανικό Κοινωνικό και Λαϊκό κόμμα (CSV), το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση δημιουργώντας πίεση στην ελληνική βιομηχανία που άφησε τον εγχώριο «παράδεισο» για να βρεθεί στην γραφειοκρατική «κόλαση» του Λουξεμβούργου.
Στη Γενική Εισαγγελία του Λουξεμβούργου φέρνει το CSV το θέμα της ανέγερσης του εργοστασίου για το γεγονός ότι η εταιρεία εμφανίζεται να πληρώνει 600.000 δολάρια το μήνα σε συμβουλευτικές εταιρείες από το 2012 μέχρι σήμερα ενώ στην καταγγελία αναφέρεται ότι δεν απασχολεί κανένα εργαζόμενο και τη ίδια στιγμή η εταιρεία εμφανίζεται να μην απασχολεί κανέναν εργαζόμενο.
Μέχρι σήμερα, η Γενική Εισαγγελεία δεν έχει διατάξει την έρευνα των καταγγελιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η καταγγελία στηρίχθηκε στο άρθρο 23 του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης που προβλέπει ότι οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν όλες τις πληροφορίες στις Εισαγγελικές Αρχές.
Όπως συμβαίνει κάθε φορά με υποθέσεις που έρχονται στο προσκήνιο δια μέσου του Τύπου, οι κρατικές Αρχές στην ουσία αφυπνίζονται και όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας μπαίνουν στο μικροσκόπιο.
Στην υπόθεση της ΦΑΓΕ εισέρχεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας που αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση παραχώρησης έκτασης στη βιομηχανική ζώνη Wolser από το κράτος του Λουξεμβούργου έναντι 20.000 ευρώ με σκοπό την ανέγερση εργοστασίουπαρασκευής γιαουρτιού.
Τα προβλήματα για την ελληνική εταιρεία πολλαπλασιάστηκαν στο Λουξεμβούργο καθώς τα περιβαλλοντικά θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα της χώρας όπως και η ανέγερση ενός εργοστασίου.
Ανάμεσα στα θέματα που έχει κινητοποιήσει αντιδράσεις είναι ότι το νέο εργοστάσιο θα αντλεί 2500 κυβικά πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης με το κόμμα της Αντιπολίτευσης να φοβάται ότι ο κίνδυνος ξηρασίας θα είναι προ των πυλών.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου κάνει γνωστό πως στις 17 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε για την απόφαση της ΦΑΓΕ να εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στο Λουξεμβούργο, μια επένδυση 277 εκατ. ευρώ. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας επανέλαβαν την απόφασή τους αυτή. Τα 15 εκτάρια που αποκτήθηκαν θα επιστραφούν στο κράτος στην τιμή αγοράς, αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα.
Το Economix.gr επικοινώνησε με την εταιρεία που διατηρεί μονάδα επεξεργασίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής και μας παρέπεμψαν στον κ. Νίκο Δραμητινό για να μας δώσει απαντήσεις για τα όσα συμβαίνουν στο Λουξεμβούργο. Μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν λάβαμε κάποια ενημέρωση από τη διοίκηση της ΦΑΓΕ.