Ως το πιο μεγάλο στοίχημα, πολλαπλάσια δύσκολο από τον στόχο που είχε η Ελλάδα το 2004 για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρουσιάζοντας τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος στο «Thessaloniki Helexpo Forum», επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης έχει τελείως διαφορετικό τρόπο υλοποίησης από το ΕΣΠΑ, καθώς ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την υλοποίηση των στόχων που τίθενται, περιορίζεται στα πέντε χρόνια, ενώ δεν υπάρχει εκ των προτέρων κατανομή κονδυλίων, ούτε ευελιξία και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα ορόσημα που τίθενται, δεν γίνονται οι πληρωμές από τους ευρωπαϊκούς πόρους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικούς κινδύνους, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers για τα έργα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία, τα έργα στη χώρα μας σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθυστερούν 23 μήνες σε ό,τι αφορά την ανάδειξη αναδόχου και 28 σε ό,τι αφορά την παράδοσή τους. Ο χρόνος αυτός, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ισοδυναμεί με 51 μήνες, δηλαδή περίπου τη διάρκεια του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι αυτή η άσκηση και πόσο θα χρειαστεί μια επανάσταση στον τρόπο που δουλεύουμε όλοι για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο να απορροφήσουμε τα χρήματα κινητοποιώντας ταυτόχρονα αξιόλογους πόρους του ιδιωτικού τομέα, με τρόπο κοινωνικά και περιφερειακά αποτελεσματικό, και έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιστροφές κονδυλίων» σχολίασε και δήλωσε βέβαιος ότι οι Περιφέρειες θα ανταποκριθούν στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε, από την πλευρά του, εθνική επιτυχία της Ελλάδας την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, όπου η Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει 71 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης που, όπως είπε, θα μπορέσει να γίνει το εργαλείο εκείνο που θα αλλάξει κυριολεκτικά την Ελλάδα.
Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη, η Ευρώπη των δύο διαστάσεων, που αυτή τη στιγμή είναι επικεντρωμένη στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να μετεξελιχθεί στην Ευρώπη των τριών διαστάσεων, στην οποία θα συνεργάζονται τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δήμοι και οι Περιφέρειες.
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, προανήγγειλε την αλλαγή του μοντέλου της χώρας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ με στόχο την γενναία ανακατανομή αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς την αυτοδιοίκηση.
Α. Λάσετ: Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων
Στην πανδημία, τη στάση της Τουρκίας και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Άρμιν Λασέτ (Armin Laschet). «Η πανδημία, που φορτίζει την Ευρώπη, στην Ελλάδα επιβαρύνει περισσότερο τους Έλληνες γιατί πολλαπλασιάζεται το πρόβλημα λόγω των συνθηκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τη στάση της Τουρκίας, γιατί φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και χρειάζεται στήριξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και συνεισφορά της ΕΕ στη μεταναστευτική πολιτική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο Forum, η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα (Elisa Ferreira) επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 η Ελλάδα θα λάβει περίπου 21 δισ. ευρώ ενώ θα επωφεληθεί και από το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ανάκαμψη μέσα από την ψηφιακή και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε τον ρόλο περιορισμού της γραφειοκρατίας και απλοποίησης των απαραίτητων διαδικασιών. Και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιουνούς Ομαρτζί (Younous Omarjee) χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ανάκαμψη, μέσω της πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων.