Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την «Πράσινη» και τη «Γαλάζια» ανάπτυξη, δεν έχουν να κάνουν με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά με την άγνοια των κυκλικών επιπτώσεων στην έννοια της ανταγωνιστικότητας.
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στο επιστημονικό συνέδριο του επιμελητηρίου με θέμα: «Θαλάσσια, Πράσινη και Κυκλική Επιχειρηματικότητα στον Νησιωτικό και Παράκτιο χώρο» στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας».
Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΕΒΕΠ, ο κ. Κορκίδης μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της κυκλικής επιχειρηματικότητας και την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για πράσινες επενδύσεις στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδική αναφορά έκανε στον ανταγωνιστικό ρόλο της ναυτιλιακής και ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας, καθώς και στη δημιουργία πράσινων ναυπηγείων.
Όπως σημείωσε: «Στην Ελλάδα, οι έννοιες της γαλάζιας ανάπτυξης και κυκλικής επιχειρηματικότητας είναι αρκετά καινούργιες».
Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι με βάση τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά κυρίως τις κατευθύνσεις πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου, δύο σημαντικές κατευθύνσεις είναι αυτές της «Πράσινης» και της «Γαλάζιας» ανάπτυξης. Και οι κατευθύνσεις αυτές σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα.
Όπως ανέφερε: «Oι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών δεν έχουν να κάνουν με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά με την άγνοια των κυκλικών επιπτώσεων στην έννοια της ανταγωνιστικότητας. Ως γνωστό, στην Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστρία και τη Γερμανία, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες είναι ακόμα ιδιαίτερα οξυμένες. Αλλά στις χώρες αυτές, που έχουν επενδύσει στη βελτίωση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος στις ΑΠΕ, απουσιάζει η άγνοια και η, ενίοτε, σκοπούμενη παραπληροφόρηση. Ίσως στην απάλειψη αυτών των στοιχείων θα πρέπει στην Ελλάδα να επενδύσουμε πρώτα στην ενημέρωση και τη γνώση».