Πηγή Εικόνας: Photo by Singkham from Pexels

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για έργα έρευνας και καινοτομίας που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση και συμβάλλουν στην προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Η χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» πρόσκληση υποβολής προτάσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα ανοίξει αύριο για εγγραφές, θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση λόγω του κορονοϊού μετατρέποντας τις πράσινες προκλήσεις σε ευκαιρίες καινοτομίας.

Η Επίτροπος κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ είναι η τελευταία και μεγαλύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020». Έχοντας στο επίκεντρό της την καινοτομία, η επένδυση αυτή θα επιταχύνει τη δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Επειδή δεν θέλουμε κανείς και καμία να μείνει στο περιθώριο σε αυτόν τον συστημικό μετασχηματισμό, απευθύνουμε πρόσκληση υποβολής συγκεκριμένων δράσεων για νέους τρόπους συνεργασίας με τους πολίτες και βελτίωση της κοινωνικής συνάφειας και του κοινωνικού αντικτύπου.»

Αυτή η πρόσκληση σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία από προηγούμενες προσκλήσεις του προγράμματος «Ορίζων 2020» σε διάφορα σημεία. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα των προκλήσεων τις οποίες αφορά, αποσκοπεί σε σαφή, ορατά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά με προοπτική μακροπρόθεσμης αλλαγής. Υπάρχουν λιγότερες, αλλά περισσότερο στοχευμένες, ευρύτερες και ορατές δράσεις, με έμφαση στην ταχεία κλιμάκωση, τη διάδοση και την υιοθέτηση.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης αναμένεται να αποδώσουν αποτελέσματα με απτά οφέλη σε δέκα τομείς:

οκτώ θεματικούς τομείς που αντικατοπτρίζουν τους βασικούς άξονες εργασίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας:

  1. αύξηση των κλιματικών φιλοδοξιών
  2. καθαρή, οικονομικά προσιτή και ασφαλής ενέργεια
  3. βιομηχανία για μια καθαρή και κυκλική οικονομία
  4. κτίρια αποδοτικά ως προς την κατανάλωση ενέργειας και πόρων
  5. βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα
  6. από το αγρόκτημα στο πιάτο
  7. βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα
  8. περιβάλλον μηδενικής ρύπανσης, απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες

και δύο οριζόντιους τομείςενίσχυση της γνώσης και ενδυνάμωση των πολιτών, που προσφέρουν μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για την επίτευξη των μετασχηματισμών που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ θα συνεχίσουν την ανάπτυξη των συστημάτων και των υποδομών γνώσης της Ευρώπης. Η πρόσκληση περιλαμβάνει ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία στην αντιμετώπιση των αναγκών των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, ιδίως στην Αφρική, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2021 και τα έργα που θα επιλεγούν αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2021.

Στο πλαίσιο των εικονικών ευρωπαϊκών ημερών έρευνας & καινοτομίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης και διαμεσολάβησης για την πρόσκληση σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020».

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τον οδηγό και χάρτη πορείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, με μια βιώσιμη οικονομία που δεν αφήνει κανέναν και καμία στο περιθώριο.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για το 2050 θα απαιτηθεί η ανάληψη δράσης από όλους τους τομείς της οικονομίας μας, μεταξύ άλλων:

  • επενδύσεις σε φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες·
  • στήριξη της καινοτομίας στον βιομηχανικό τομέα·
  • ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικής και δημόσιας μεταφοράς·
  • απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές·
  • διασφάλιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων·
  • συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων.