Δοκιμές για μεταφορά υδρογόνου μέσω των υφιστάμενων και νέων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου ξεκίνησε η Cenergy Holdings, η οποία όπως ανακοίνωσε, υπέγραψε τη διακήρυξη της Clean Hydrogen Alliance – Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο.
Η Συμμαχία αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου έως το 2030, συνδέοντας την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πηγές, τη ζήτηση της βιομηχανίας, τις μεταφορές και άλλους κλάδους, καθώς και τη μεταφορά και διανομή υδρογόνου.
«Οι αγωγοί φυσικού αερίου – υφιστάμενες και νέες υποδομές – αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη μεταφορά υδρογόνου (Η2) από τις μονάδες παραγωγής H2 έως την κατανάλωση. Οι μεγάλης κλίμακας μονάδες ηλεκτρολύσεως, οι οποίες αναμένεται να βρίσκονται κοντά στην ακτή για να μπορούν να επωφεληθούν από την απεριόριστη υπεράκτια αιολική ενέργεια και τα τεράστια ηλιακά πάρκα αναμένεται να επιτυγχάνουν ανταγωνιστικό Σταθμισμένο Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Το επίκεντρο της έρευνας της Σωληνουργεία Κορίνθου, είναι η ασφαλής μεταφορά υδρογόνου ως μείγματος με φυσικό αέριο ή σε καθαρή μορφή, μέσω αγωγών χάλυβα υψηλής πίεσης και η πιστοποίηση του δικτύου των αγωγών για την μεταφορά H2», αναφέρει η Cenergy Holdings. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές σε εξειδικευμένα εργαστήρια και σε συνεργασία με διεθνείς διαχειριστές δικτύων μεταφοράς ενέργειας (TSO). Παράλληλα η Hellenic Cables αναπτύσσει λύσεις για την ενσωμάτωση υδρογόνου στις ενεργειακές υποδομές.
«Εκατοντάδες έργα παγκοσμίως επεκτείνουν την έρευνα στην κλιμάκωση της χρήσης του υδρογόνου, των ηλεκτρολυτών επόμενης γενιάς, της υπεράκτιας παραγωγής υδρογόνου, της ανάμειξης υδρογόνου σε δίκτυο αερίου, της χρήσης υδρογόνου σε συστήματα θέρμανσης και μεταφοράς, συστήματα υγείας και ασφάλειας, κ.λπ. Με την γνώση και εμπειρία τους, οι εταιρείες της Cenergy Holdings, συμβάλλουν σε αυτό το σημαντικό έργο που θα δημιουργήσει τη βάση για τη μετάβαση σε μια οικονομία υδρογόνου», αναφέρει η εταιρεία.
Το υδρογόνο αποτελεί βασικό παράγοντα, επίτευξης των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα όταν χρησιμοποιείται και έχει ποικίλες ενεργειακές και μη ενεργειακές χρήσεις, όπως αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καύσιμο βαρέων μεταφορών, αλλά και τροφοδοσία ενεργοβόρων βιομηχανιών, όπως αυτές της παραγωγής χάλυβα και των χημικών.