Πηγή Εικόνας: RmX86 - pixabay - needpix

Οι προοπτικές δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία απασχόλησαν το 3ο σημερινό πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Τις δυνατότητες που έχουν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα περιέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, τονίζοντας πως οι επενδυτές αισθάνονται ότι θα επενδύσουν στην χώρα μας χωρίς να χάσουν τα λεφτά τους. Ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε ως εμβληματικό το project της ανάπλασης της ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία για το αρχιτεκτονικό σκέλος του έργου θα ξεκινήσει άμεσα.

Στο εγχώριο και στο διεθνές επενδυτικό κλίμα αναφέρθηκε ο Βουλευτής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικές και οι δημόσιες επενδύσεις, αλλά και οι παρεμβάσεις στο πεδίο των κοινωνικών υποδομών. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι θύματα της κρίσης της πανδημίας, καθώς μπορεί να πέσουν θύματα επιθετικών εξαγορών από ξένες επιχειρήσεις, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τέτοιου είδους επενδύσεις προφανώς δεν τις θέλουμε.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς δήλωσε ότι οι πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά το μέγεθος τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον κ. Καββαθά, οι επιχειρήσεις ζητούν μείωση της φορολογίας των κερδών, συρρίκνωση των έμμεσων φόρων, ρυθμίσεις χρεών και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε ως εξαιρετικό το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αλλά αναρωτήθηκε για το ποιος θα κάνει αυτή την περίοδο προσλήψεις.

Ο CEO της εταιρείας Olympia Electronics, κ. Δημήτρης Λακασάς, αναφερόμενος στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση είπε ότι αυτή χρειάζεται να ξεκινήσει από την εκπαίδευση των παιδιών μας. Ο κ. Λακασάς είπε επιπλέον πως δεν είμαστε έτοιμοι ως χώρα για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει και αυτό το αναπτυξιακό “τραίνο”.

Ο Partner της εταιρείας Mazars κ. Γιώργος Τσουκαλάς, υπέδειξε τους πιο ελκυστικούς κλάδους για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, που είναι η ενέργεια, η τεχνολογία-πληροφορική-τηλεπικοινωνίες και η εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων. Απαραίτητα στοιχεία για την επιτάχυνση των επενδύσεων είναι η πολιτική σταθερότητα των τελευταίων ετών, η έμπρακτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η εξυγίανση των δημοσιονομικών, τα οποία έχουν γίνει πράξη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ο Ανώτατος Διευθυντής της WIND, κ. Γεώργιος Τσαπρούνης, τόνισε ότι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας άντεξαν την πρωτοφανή αύξηση της κίνησης μέσα στους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας, ενώ επισήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για οποιοδήποτε παραγωγικό μοντέλο επιλέξουμε ως χώρα.

Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας ΛΟΥΞ, κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, είπε ότι οι πόροι που κατευθύνονται στην χώρα από την Ευρώπη επαρκούν, αρκεί να ξέρουμε πως θα τους χρησιμοποιήσουμε. Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζεται και η συμμετοχή επιχειρηματιών και όχι μόνο ακαδημαικών στην κατάρτιση των σχεδίων για την ανάπτυξη της οικονομίας.