Μια πρωτοβουλία, που υλοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες και φιλοδοξεί να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, μέσω μιας ενιαίας ευρωπαϊκής υποδομής ψηφιακών δεδομένων νέας γενιάς, παρουσιάστηκε σήμερα στο «Thessaloniki Helexpo Forum».
Ο προϊστάμενος της μονάδας «Ψηφιοποίησης και βιομηχανίας 4.0» στο Τμήμα Βιομηχανικής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Έρνστ Στεκλ Πουκάλ, μιλώντας στο φόρουμ, επισήμανε ότι το GAIA-X θα λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία και έκανε λόγο για μια προσπάθεια δημιουργίας ενός κόμβου, στον οποίο θα ενσωματωθούν όλες οι επιμέρους πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει στον τομέα της μεταφοράς δεδομένων, με σεβασμό πάντα στην ασφάλεια των δεδομένων αυτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα γιατί θα δημιουργηθεί το GAIA-X, από τις επιχειρήσεις, τον Σύνδεσμο των επιχειρήσεων και θα γίνει η επίσημη καταχώρηση αυτής της πρωτοβουλίας στις Βρυξέλλες. Πολλές επιχειρήσεις έχουν πλέον δεσμευτεί να διευρύνουν και να διαδώσουν αυτό το έργο στην Ευρώπη. Ελπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες να κερδίσουμε ακόμη περισσότερα μέλη γι αυτό το ευρωπαϊκό έργο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, Στέφανος Τζιρίτης, μίλησε για μια υψίστης στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία για την Ευρώπη «ως απάντηση στους αμερικανικούς κολοσσούς που πρωτοστατούν στα θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής, όπως τα δίκτυα, η ασφάλεια δεδομένων και το cloud». Ειδικά για τον χώρο της πληροφορικής τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στη βόρεια Ελλάδα, σχολίασε ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στον κλάδο τα τελευταία χρόνια και ενδιαφέρον από Γερμανούς επενδυτές και προανήγγειλε τη διοργάνωση από το επιμελητήριο τριών επιχειρηματικών αποστολών, δύο από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα για τη διαχείριση του νερού και τις τεχνολογίες ασφάλειας και μία από ελληνικές επιχειρήσεις στη Γερμανία για τις start-up επιχειρήσεις.
Η ελληνική συμμετοχή
Στην ελληνική συμμετοχή στο συνολικό εγχείρημα του GAIA-X αναφέρθηκαν ο Τόμας Κινγκ (Thomas King), γενικός διευθυντής Τεχνολογίας της DE-CIX, κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου (Internet Exchange) παγκοσμίως, με έδρα τη Φρανκφούρτη, και ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών κέντρου δεδομένων (data center) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο κ. Κινγκ μίλησε για τη σημασία της σύνδεσης του κομβικού σημείου που στεγάζεται στη Φρανκφούρτη με τους κόμβους ανταλλαγής ψηφιακών δεδομένων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας ώστε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή υποδομή ψηφιακών δεδομένων που θα εκμεταλλεύεται τις εφαρμογές cloud, θα φορτώνει και θα μεταφορτώνει τα ψηφιακά δεδομένα και θα δημιουργήσει επιχειρησιακές ευκαιρίες σε μια πληθώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
Η συνεργασία της DE-CIX με τη Lamda Hellix ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες και μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Κινγκ, εν μέσω πανδημίας τα μηχανήματα και οι συσκευές μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και τέθηκαν σε λειτουργία εξ αποστάσεως. Ο κ. Κάκκος τόνισε, παράλληλα, ότι η Lamda Hellix θα συνεισφέρει στο πλαίσιο του GAIA-X στον τεχνικό τομέα ενώ θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη δημιουργία κόμβων στην Ελλάδα, ώστε να δοθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, η ασφάλεια, η διαλειτουργικότητα και η διασυνδεσιμότητα που χρειάζονται ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Ανάγκη για ασφάλεια και διαφάνεια
Στην ανάγκη συντονισμού του σχεδίου GAIA-X με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τον κανονισμό για την προστασία των δεδομένων GDPR και τις απαιτήσεις για ασφάλεια και διαφάνεια αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του συνδέσμου της Γερμανικής διαδικτυακής βιομηχανίας, Αντρέας Βάις (Andreas Weiss). Παράλληλα σχολίασε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κατάλογος για διαθέσιμες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.
Παραδείγματα εφαρμογών από τις επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας GAIA-X στο «Thessaloniki Helexpo Forum», έγινε αναφορά σε πιθανές εφαρμογές της αξιοποίησης δεδομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή υπηρεσιών υγείας, τη δημιουργία εφαρμογών αυτοματισμού για το «έξυπνο σπίτι», ακόμη και την παροχή υπηρεσιών για την αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την παροχή υπηρεσιών ψηφιακά στους πολίτες αλλά και στην προσπάθεια για την ενοποίηση δεδομένων και τη χρήση τεχνολογιών cloud στο δημόσιο τομέα.