Ανοιχτός είναι ο δρόμος, όπως υποστηρίζει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, για την πλήρη αποζημίωση των επενδυτών που είχαν τοποθετηθεί σε μετοχές και ομόλογα της Folli Follie, ύστερα από την προφυλάκιση των πρώην επικεφαλής της εταιρίας Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσιολούτσου. Ο φορέας, που έχει επικεφαλής τον δικηγόρο Γιάννη Κυριακόπουλο, αναφέρει ότι οι δύο μεγαλομέτοχοι και φερόμενοι ως οι κύριοι υπαίτιοι της μεγαλύτερης εταιρικής απάτης των τελευταίων χρόνων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιχειρήσουν τη συγκάλυψη των ενεργειών και να «συσκοτίζουν τις έρευνες, για παράδειγμα, για την τελική κατάληξη των 479 εκατομμυρίων του δανεισμού που “εξαφανίστηκαν” μυστηριωδώς στην Ασία».
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, που σε αντίστοιχες υποθέσεις εταιρικής κακοδιαχείρισης, έχει εκπροσωπήσει ομολογιούχους με στόχο τη διεκδίκηση αποζημίωσης, σημειώνει πως ο αρμόδιος Εισαγγελέας θα πρέπει να ερευνήσει επιπλέον και την ενδεχόμενη τέλεση σειράς αδικημάτων που διαπράχθηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια όσο η πρώην διοίκηση της Folli Follie παρέμενε ελεύθερη.
“Αναμένουμε από τον αρμόδιο Εισαγγελέα να ερευνήσει επιπλέον και την τυχόν τέλεση των αδικημάτων της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, και της απόκρυψης ή καταστροφής κρίσιμων στοιχείων που πιθανότατα διεπράχθησαν τα τελευταία 2,1/2 έτη, όσο δηλαδή αφήνονταν ελεύθεροι οι εν λογω μεγαλομέτοχοι.
Στο χρονικό διάστημα αυτό, ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια σε δαπάνες πανάκριβων συμβούλων, δικηγόρων, οικονομολόγων που δήθεν θα έσωζαν την FF, ενώ ο προφανής στόχος ήταν μόνο η διάσωση της οικογενείας Κουτσολιουτσου από τις τεράστιες ευθύνες της. Θυμίζουμε ότι στις 31/12/17 τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 176 εκατ και τώρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί ενώ η εταιρεία, υπό την νέα διοίκηση της , αναζητεί απεγνωσμένα δάνειο λίγων εκατομμυρίων για να κινηθεί. Που και πως διασπαθίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια, μετά τον Μάιο του 2018; Καλούμε και πάλι όλους τους μετόχους και τους ομολογιούχους που έχουν ζημιωθεί από αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο, να συμμετέχουν μαζικά στην Ένωση Ελλήνων Επενδυτών για να διεκδικήσουν την πλήρη αποζημίωση τους είτε από τους μεγαλομετόχους, είτε από την εταιρεία είτε από τους Ορκωτούς ελεγκτές, είτε ακόμη και από τις Αναδόχους Τραπεζες του Εξωτερικού επισημαίνοντας ότι ήδη από τον Ιούνιο 2019 η Ένωση μας έχει καταθέσει τις αγωγές αποζημίωσης για 130 μέλη της” αναφέρει.
Η ένωση σημειώνει ότι στις 31 Δεκεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα, που διαμορφώνονταν σε 176 εκατ. ευρώ, είναι σήμερα σχεδόν ανύπαρκτα. Γι’ αυτό η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών διερωτάται που και με ποιο τρόπο δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια μετά τον Μάιο του 2018, οπότε έγινε γνωστή η υπόθεση κακοδιαχείρισης στη Folli Follie ύστερα από τη δημοσιοποίηση της έκθεση του fund QCM.
Με τα δεδομένα αυτά, ο φορέας καλεί μετόχους και ομολογιούχους, που έχουν ζημιωθεί από την κατάρρευση της Folli Follie, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη όχι μόνο κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αλλά και κατά της εταιρίας, των ορκωτών ελεγκτών και των αναδόχων τραπεζών του εξωτερικού.
Εκτός Ελλάδας, ανάλογη πρωτοβουλία έχουν αναλάβει από κοινού το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan και η εταιρεία χρηματοδότησης διαιτητικών δικών Omni Bridgeway, έχοντας στραφεί εναντίον ξένης επενδυτικής τράπεζας που ενήργησε το 2017 ως ανάδοχος της έκδοσης ομόλογου της Folli Follie.