Audi Q3
Audi Q3

H Audi έχει υιοθετήσει τεχνολογία οργανικών διόδων εκπομπής φωτός την οποία μελετά από το 2016.

Πρόκειται για την επόμενη γενιά της ψηφιακής τεχνολογίας εκπομπής φωτός (OLED) και την εφάρμοσε στο Q5.

Αυτή η τεχνολογία, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. υπόσχεται να βελτιώσει την οδική ασφάλεια. Οι πηγές φωτός OLED βασίζονται στην αρχή εκπομπής πάνελ, σε αντίθεση με σημειακές φωτεινές πηγές, όπως τα LED, που χρησιμοποιούν κρυστάλλους ημιαγωγών.

Η αρχή λειτουργίας των OLED, ως ολιστική φωτεινή πηγή και όχι εκπομπή φωτός από επιμέρους σημεία, έχει πολλαπλά οφέλη. Το φως των OLED είναι εξαιρετικά ομοιογενές, απεριόριστα ρυθμιζόμενο και επιτυγχάνει πολύ υψηλή αντίθεση. Επιπλέον, μπορεί να κατατμηθεί, με τα τμήματα αυτά να είναι ξεχωριστά ελεγχόμενα και να μπορούν να αναπτύξουν διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, με ελάχιστα κενά μεταξύ τους. Η μονάδα φωτισμού δεν απαιτεί ανακλαστήρες, οπτικές ίνες ή παρόμοια οπτικά. Αυτό καθιστά τις μονάδες OLED πολύ αποδοτικές, ελαφριές και επίπεδες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ελευθερία έκφρασης των σχεδιαστών.

Ένα στοιχείο φωτισμού OLED είναι μόλις ένα χιλιοστό λεπτό, ενώ οι συμβατικές λύσεις LED είναι 20 έως 30 χιλιοστά. Η ενεργειακή απαίτηση ενός OLED είναι και πάλι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των LED.

Στο νέο Q5, η Audi έχει υλοποιήσει δυνατότητα εντοπισμού εγγύτητας, μέσα από τα ψηφιακά οπίσθια φώτα OLED. Έτσι όταν ένας άλλος χρήστης του δρόμου πλησιάζει σε λιγότερο από δύο μέτρα από πίσω όλα τα τμήματα των πίσω φώτων OLED ανάβουν. Όταν το Q5 αρχίσει να κινείται, επιστρέφει στην αρχική υπογραφή φωτός.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στα δυναμικά φλας, τα οποία είναι ακόμη σε στάδιο εγκρίσεων.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • Audi