Πηγή Εικόνας: pxhere.com

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει συνολικά 677 εκατ. ευρώ σε 436 επιτυχόντες του διαγωνισμού για τις επιχορηγήσεις εκκίνησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ).

Οι επιχορηγήσεις αυτές εντάσσονται στο ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» και θα βοηθήσουν τους νέους ερευνητές να δημιουργήσουν ομάδες και να πραγματοποιήσουν καινοτόμα έργα σε κάθε επιστημονικό τομέα, από την έρευνα για εμβόλια μέχρι την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και από τα νανοπλαστικά ως την εξερεύνηση της σκοτεινής ύλης του διαστήματος.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Με τις επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, η ΕΕ αξιοποιεί το ταλέντο και την περιέργεια κάποιων από τους καλύτερους νέους ερευνητές της Ευρώπης. Μέσα από τις ιδέες τους θα ανοίξουν νέοι δρόμοι και θα βρεθούν τρόποι για την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων στους τομείς της υγείας, της ενέργειας, των ψηφιακών τεχνολογιών και σε πολλούς άλλους τομείς. Η φιλοδοξία μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις σημερινές και τις μελλοντικές κρίσεις βασίζεται στην ισχυρή μας βούληση να προσφέρουμε σταθερή και αυξανόμενη στήριξη σε κορυφαίες έρευνες που προκαλούν τα όρια της γνώσης μας.»

Οι ερευνητές που επελέγησαν από το ΕΣΕ έχουν ποικιλόμορφο προφίλ, καθώς προέρχονται από 40 διαφορετικές εθνικότητες και θα έχουν τη βάση τους σε 25 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Το 13 % των αιτήσεων επελέγη στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά ανταγωνιστικού γύρου για χρηματοδότηση που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 2 500 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και προσωπικό των ιδρυμάτων υποδοχής. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΕ. Οι «επιχορηγήσεις εκκίνησης» του ΕΣΕ στηρίζουν μεμονωμένους άριστους ερευνητές που ξεκινούν δική τους ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα ή πρόγραμμα. Οι επιχορηγήσεις έχουν ύψος έως 1,5 εκατ. ευρώ για 5 έτη, με δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης έως 1 εκατ. ευρώ.

Περίπου το 75 % των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΕ έχουν οδηγήσει σε επιστημονικά επιτεύγματα ή σε σημαντική επιστημονική πρόοδο, σύμφωνα με τις σχετικές αξιολογήσεις αντικτύπου.

Η λίστα περιλαμβάνει τους εξής Έλληνες ερευνητές:

– Θέμις Αλισσάφη, ερευνήτρια ανοσολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

– Καλλιόπη Αμυγδάλου, ιστορικός-αρχιτέκτων, ερευνήτρια στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

– Διονύσης Αντύπας, μεταδιδακτορικός ερευνητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ-Μάιντς και στο Ινστιτούτο Helmholz της Γερμανίας.

– Σπύρος Χατζηβασιλειάδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ).

– Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής εφαρμοσμένης φυσικής στο Πανεπιστήμιο ‘Ααλτο της Φινλανδίας

– Νικόλαος Κωνσταντινίδης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ντενί Ντιντερό (Paris 7) του Παρισιού

– Ελένη Βρυωνίδου, ερευνήτρια σωματιδιακής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια της Ιταλίας.