Ένα από τα γνωστότερα ξενοδοχεία της πόλης, το πρώην OSCAR, σε μια από τις γνωστότερες αλλά ακόμη υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, στον Σταθμό Λαρίσης, βγαίνει στο σφυρί σε λίγες ημέρες…
Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του ξενοδοχείου ο οποίος θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Η τιμή εκκίνησης από την τράπεζα έχει οριστεί στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι για την περιοχή έχουν κυκλοφορήσει εντός του 2020 αγγελίες πώλησης άλλων ξενοδοχείων, ιδίου επιπέδου αλλά μικρότερης δυναμικότητας της τάξεως των 8 και 9 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ακίνητο αφορά Ξενοδοχείο Κλασσικού Τύπου 3 Αστέρων (3*) με τον τίτλο “OSCAR” δυναμικότητας 207 κλινών (124 δωματίων), κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο αποτελείται από 3 υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, 6 άνω του ημιωρόφου ορόφους και δώμα. Στο δώμα περιλαμβάνεται και πισίνα του ξενοδοχείου, ενώ στους πάνω ορόφους υπάρχουν και δωμάτια με μπαλκόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου από τον ΕΟΤ υπάρχουν 41 μονόκλινα, 81 δίκλινα και 2 διαμερίσματα, ενώ στη λίστα των διαθέσιμων δωματίων παρουσιάζονται και τρίκλινα από το ίδιο το ξενοδοχείο – πέραν φυσικά των κοινόχρηστων χώρων, των αιθουσών εκδηλώσεων, εστιατορίου, πισίνας κλπ.
Το ξενοδοχείο OSCAR που βρίσκεται επί των οδών Φιλαδελφείας 25 & Σάμου, μόλις 100 μέτρα από το Σταθμό, είναι το πρώτο κτίριο που αντικρίζει ο επισκέπτης που φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό βγαίνοντας από αυτόν και βρίσκεται μπροστά στο μικρό άλσος με αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, ενώ από την άλλη πλευρά της οδού Ηπείρου που βγαίνει στον σταθμό βρίσκεται το Φρουραρχείο Αθηνών, εγκαταστάσεις του Δήμου και πίσω από αυτό σύγχρονο κτίριο γραφείων – καταστημάτων. Η περιοχή του ΣΣΑ φιλοξενεί πληθώρα ξενοδοχείων όπως συνηθίζεται στους κεντρικούς σταθμούς, με τα περισσότερα από αυτά να είναι πλέον παλαιά και να έχουν κλείσει ή να χρήζουν ανακαίνισης. Ωστόσο μικρές νέες μονάδες συνεχίζουν να ανοίγουν στην περιοχή, ενώ γνωστά ξενοδοχεία περνούν ακόμη σε νέες εποχές με ανακαινίσεις και αλλαγές προφίλ.
Τα ξενοδοχεία σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης βασικός κορμός της ξενοδοχειακής υποδομής μιας πόλης – ταμ κεντρικότερα και μεγαλύτερα συνήθως ξενοδοχεία βρίσκονται γύρω από τον σταθμό της πόλης. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι αλλιώς – παρότι έτσι ξεκίνησαν. Ιστορικά, ο σταθμός Λαρίσης και η ευρύτερη περιοχή μέχρι την Ομόνοια αποτελούσε το λίκνο της ξενοδοχειακής υποδομής της πρωτεύουσας για τα χαμηλότερα βαλάντια, τους περαστικούς επισκέπτες κλπ. Η υποβάθμιση των περιοχών αυτών τις τελευταίες δεκαετίες έδιωξε πολύ κόσμο τόσο από τις κατοικίες της περιοχής όσο και από την τουριστική αγορά, με αποτέλεσμα να κλείσουν και να ερημώσουν πολλά ξενοδοχεία. Κάποτε ο νοητός άξονας που συνέδεε τις μεγάλες πλατείες της πόλης (Συντάγματος, Ομονοίας, Καραϊσκάκη, Αττικής, με τον σταθμό Λαρίσης ανάμεσα στις δύο τελευταίες) αποτελούσε τον κύριο ξενοδοχειακό άξονα της πόλης, με τα πλουσιότερα και ακριβότερα ξενοδοχεία στην αρχή του (στο Σύνταγμα) και τα φθηνότερα (πιο απλά και βασικά, 1,2και 3 αστέρων, στο τέλος του – Σταθμός Λαρίσης – Λιοσίων – Πλ. Αττικής). Αλλά όλα αυτά άλλαξαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Τελευταία αναλαμπή της περιοχής ήταν η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου το κεντρικός σταθμός Αθηνών και τα ξενοδοχεία της περιοχής έζησαν μεγάλες δόξες. Ακολούθησε η σταθερή υποβάθμιση – που είχε ήδη αρχίσει αλλά δεν ήταν ορατή σε όλους. Το ξενοδοχείο OSCAR την πενταετία προ το 2004 γνώρισε εκτεταμένη ανακαίνιση. Αλλά η συνέχεια δεν ήταν η προσδοκώμενη. Η αλλαγή στις συνθήκες της περιοχής, η είσοδος νέων μεγάλων παικτών στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας, η αλλαγή σε στέκια και συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, οδήγησαν σε παρακμή την περιοχή. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής βρίσκεται στην «πάνω» πλευρά των σταθμών, ενώ η «πίσω» πλευρά τους – που ανήκει στις γειτονιές του Κολωνού και των Σεπολίων, είναι οικιστικές. Τα σχέδια ανάπλασης του Σταθμού Λαρίσης και του Σταθμού Πελοποννήσου (ακριβώς από πίσω) όλο ανακοινώνονται αλλά δεν έχουν ακόμη προχωρήσει. Φιλί της ζωής ενόψει του 2004 και συστατικό στοιχείο των επόμενων ετών αποτέλεσε ο σταθμός του μετρό, που βοήθησε τα ξενοδοχεία – και το OSCAR ως το κοντινότερο επί σειρά ετών.
Το 2014 αποτέλεσε σημείο καμπής για το ξενοδοχείο OSCAR και την ιδιοκτησία του (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΡΑΖΙΤΙΚΟΣ ΑΕ), καθώς τότε έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Ευάγγελος Μπραζίτικος, ενώ ξεκίνησαν και οι περιπέτειες με πλειστηριασμούς ακινήτων των τραπεζών για δανειακά χρέη. Το έργο του ιδρυτή του ξενοδοχείου συνέχισε από τη διευθυντική θέση ο γιός του Γιάννης Μπραζιτίκος, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ στον οικογενειακό όμιλο που είχε και άλλα ακίνητα ασχολήθηκαν και οι άλλοι κληρονόμοι. Το 2015 η φήμη του ξενοδοχείου έφτασε μέχρι τους Financial Times καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του εκεί έγινε συνάντηση κυβερνητικής ομάδας για την προετοιμασία του σχεδίου επιστροφής στη δραχμή. Άλλωστε επί χρόνια οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου χρησιμοποιούνταν συνεχώς για σεμινάρια, συναντήσεις και εκδηλώσεις που δεν ήθελαν πολύ υψηλό προφίλ αλλά οικονομία και καλή ποιότητα. Αυτά άλλωστε είναι τα προτερήματα που αναγνωρίζουν και οι επισκέπτες του ξενοδοχείου μέχρι και φέτος, όπως δείχνουν τα σχόλια των τελευταίων ετών στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες. Αλλά όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη επενδύσεων, που προφανώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τα τελευταία χρόνια. Σήμερα η ναυαρχίδα του ομίλου και το πιο γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής βγαίνει στο σφυρί από την ΕΤΕ, παρά την κρίση που περνά ο τομέας λόγω κορωνοϊού.