Την έκπληξή του για τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
«Παρακολουθώ με κατάπληξη τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα είχα κάνει σχετικά σχόλια πρόσφατα στην Ένωση Περιφερειών, παρουσία και της κας Δούρου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε τέταρτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε στον πάτο. Μας έχουν περάσει χώρες, οι οποίες μπήκαν στην Ε.Ε. πολύ πιο μετά από την Ελλάδα και γι’ αυτό ευθύνονται πολλές και διαδοχικές κυβερνήσεις και ευθύνεται φυσικά και η αυτοδιοίκηση διαχρονικά –λιγότερο ή περισσότερο, γιατί κάποιοι έχουν λύσει τα θέματα σε τοπικό επίπεδο», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Όπως εξήγησε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει υψηλούς στόχους για την ανακύκλωση, ακολουθώντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο. Ωστόσο, «η συζήτηση που γίνεται για την ενεργειακή αξιοποίηση φοβάμαι να πω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Στην Ελλάδα αυτή την ώρα έχουμε ταφή 80%, όταν στην Ε.Ε. είναι γύρω στο 25% και από την άλλη πλευρά έχουμε μετά βίας 1,5% ενεργειακή αξιοποίηση, όταν στην Ευρώπη είναι 28,5%.
Τι λένε λοιπόν όλοι όσοι αντιτίθενται; Λένε να μην κάνουμε ενεργειακή αξιοποίηση, την οποία ονομάζουν καύση ενώ δεν είναι. Το τονίζω αυτό, είναι ενεργειακή αξιοποίηση. Διότι απλά και μόνο δογματικά είναι απέναντι. Δηλαδή είναι κάτι αποδεκτό από την Ε.Ε., είναι το 30% περίπου σε σχέση με τον όγκο της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη. Γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση στο κέντρο της Βιέννης, της Κοπεγχάγης. Υπάρχουν 400 και πλέον τέτοιες μονάδες σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Μας ζητούν λοιπόν να μην το κάνουμε, επειδή έτσι τους ήρθε. Κι επειδή κάποιοι από αυτούς –οι πιο καλόπιστοι- λένε να πάμε κατευθείαν από την ταφή στην πλήρη ανακύκλωση. Δηλαδή ζητάνε από τον τελευταίο σχεδόν δρομέα της κούρσας, όχι μόνο να τερματίσει πρώτος, αλλά να κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα! Αυτά τα πράγματα είναι εκτός από πλευράς ενωσιακού δικαίου, διότι στις Βρυξέλλες αυτά είναι αποδεκτά και στην Ε.Ε. είναι καθημερινότητα».