ΔΕΘ
Πηγή Εικόνας: helexpo.gr

Τις οικονομικές συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, υπογραμμίζουν σε ανακοινώσεις τους το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης (ΒΕΘ), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι προέχει η δημόσια υγεία.

«Αναγκαία υπό το πρίσμα της πανδημίας», χαρακτηρίζει την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης το ΕΒΕΘ, τονίζοντας, ωστόσο, παράλληλα και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες.

«Η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έκριναν ορθώς πως η δημόσια υγεία έχει προτεραιότητα», ωστόσο ακύρωση της 85ης ΔΕΘ συνιστά «δυσμενή εξέλιξη με πολλαπλές οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες», οι οποίες «για την οικονομία ειδικά της Θεσσαλονίκης έχουν πολλαπλασιαστικό και σωρευτικό χαρακτήρα».

«Προτεραιότητα για την Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και της χώρας, είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης, προκειμένου το 2021 να υλοποιηθεί με ασφάλεια και με το πνεύμα, που την διέπει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών», σημειώνει το ΕΒΕΘ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΒΕΘ: Ισχυρό πλήγμα αλλά προέχει η δημόσια υγεία

Για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης αναφερόμενο στην ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «η δημόσια υγεία προέχει».

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης επισημαίνει ακόμη ότι η πανδημία όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε έναν «ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο που τώρα δέχεται ένα ακόμη πλήγμα», υπογραμμίζει τη στήριξη των βιοτεχνών στη διοργάνωση της ΔΕΘ και τονίζει ότι «θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας».
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

«Παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών» δηλώνει η ΔΕΘ-Helexpo με τη διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ τις ημέρες που επρόκειτο να διεξαχθεί η 85η ΔΕΘ, η ακύρωση της οποίας, λόγω κορονοϊού, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

«Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια Ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει, καθώς τις ημέρες της Έκθεσης η ΔΕΘ-Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η ΔΕΘ-Helexpo συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, σχεδιάζοντας το μέλλον, παρά τις αντίξοες συνθήκες και επεξεργάζεται μια σειρά νέων ιδεών και δράσεων, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, η εκθεσιακή δραστηριότητα δεν σταματά, μιας και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία ο εθνικός εκθεσιακός φορέας ευχαριστεί επίσης «εκθέτες και χορηγούς που, παρά τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, έδειξαν εμπιστοσύνη στη ΔΕΘ και έσπευσαν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, αναγνωρίζοντας στην Έκθεση τη βαρύτητά της τόσο σε συμβολικό όσο και σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο». Ιδιαίτερες ευχαριστίες δε απευθύνει η ΔΕΘ-Helexpo στους οργανωτές της γερμανικής συμμετοχής «για την αμέριστη συμπαράστασή τους μέχρι την τελευταία στιγμή».

«Η ΔΕΘ έχει περάσει κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου στις εννέα δεκαετίες της ζωής της και θα αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση δημιουργικά και με την υποστήριξη των εργαζομένων της, των πελατών της, των συνεργατών της, των φορέων, αλλά και της ίδιας της Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo.