Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το οικονομικό επιτελείο – και ειδικά η task force που έχει ορίσει η κυβέρνηση – αναμένεται να έχει ετοιμάσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έως τις 24 Αυγούστου, δεδομένου ότι έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης.
Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η πρώτη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
Εκτός από τον κ. Γεωργιάδη, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας, ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ο ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Αντίστοιχη σύσκεψη, ειδικά για τις πράσινες δράσεις και τον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, έχει προγραμματιστεί σήμερα Πέμπτη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της taskforce, καθώς με τη ρήτρα πράσινης χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει συμφωνηθεί, προβλέπεται ότι το 30% των πόρων του Ταμείου πρέπει να κατεθυνθεί σε δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ το σύνολο του σχεδίου πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και ειδικά στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Μετά από την υποβολή των εθνικών σχεδίων από τα κράτη μέλη για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των προτάσεων από την Κομισιόν η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2021.
Μόλις εγκριθούν τα εθνικά σχέδια, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα εκταμίευσης ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των κεφαλαίων τα οποία προέρχονται από επιδοτήσεις.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσό που θα εκταμιευθεί σε πρώτη φάση θα ανέλθει σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ, καθώς από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ, τα 19,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις ενώ τα υπόλοιπα 12,5 δισ. θα εξασφαλιστούν από δανειακά κεφάλαια.
Το σχέδιο για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει ότι οι πόροι που θα διατεθούν στα κράτη μέλη θα πρέπει να απορροφηθούν εντός έξι ετών, ενώ τα εθνικά σχέδια για την αξιοποίηση των κονδυλίων μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο μία φορά το 2022.
Έως τότε θα πρέπει να έχουν συναφθεί συμβάσεις για την αξιοποίηση του 70% από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2023.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνδεθεί και με την έκθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας την επόμενη δεκαετία, την οποία εκπονεί επιτροπή υπό την προεδρία του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη.
Εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και περίπου 38 δισ. ευρώ επιπλέον την επόμενη επταετία, τα οποία προέρχονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (τακτικός κοινοτικός προϋπολογισμός) την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για μία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία και από τους πόρους για την ενίσχυση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ).
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, ο στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο είναι η απορρόφηση περίπου 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, δεδομένου ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ ανερχόταν σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.