«Δίνεται στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία υλοποίησης μιας μεταρρυθμιστικής και επενδυτικής ατζέντας, καταθέτοντας ένα κοστολογημένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης με εμβληματικές πρωτοβουλίες» επεσήμανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, για τη χθεσινή συμφωνία της ΕΕ.
Ο κ. Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αναμφισβήτητα ιστορική χαρακτηρίζεται η χθεσινή συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 1,824 τρισ. ευρώ.
Πρόκειται για συμφωνία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συμβάλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην άμβλυνση της κοινωνικοοικονομικής ζημιάς από την υγειονομική κρίση, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των οικονομιών.
Στην ουσία, οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατάφεραν, μετά από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς, να προτάξουν το δημόσιο συμφέρον και την αλληλεγγύη των πολιτών τους.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε ένα συνολικό πακέτο, που μπορεί να ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας.Από αυτά, κάτι παραπάνω από 32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ δάνεια), θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ταχύτατη, ορθολογική και εμπροσθοβαρής εκταμίευση των κονδυλίων, αλλά και η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με ταχείς διαδικασίες απορροφητικότητας, πάνω σε ένα νέο δομημένο παραγωγικό μοντέλο, αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία.
Διότι τώρα, μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, δίνεται στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία υλοποίησης μιας μεταρρυθμιστικής και επενδυτικής ατζέντας, καταθέτοντας ένα κοστολογημένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης με εμβληματικές πρωτοβουλίες.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θα είναι όπως πάντα αρωγός, με τις προτάσεις και μελέτες του, στην προσπάθεια ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας».