Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να προσφύγουν τα ανάδοχα σχήματα που τρέχουν τα προγράμματα κτηματογράφησης, καθώς όπως υποστηρίζουν, η πρόσφατη ΚΥΑ αλλάζει την διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων εις… βάρος τους. Από την άλλη, το Κτηματολόγιο σημειώνει πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν είναι καινούριο, ωστόσο ακόμα γίνονται συζητήσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Αυτή την στιγμή ο αριθμός των εκκρεμών ενστάσεων φτάνει τις 200.000 και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα αφενός στην εξέλιξη του έργου και αφετέρου στους ιδιοκτήτες που μέχρι να εξεταστεί η περίπτωση τους δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες κτλ).
Με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στις αρχές Μαΐου, έρχεται ένα νέο σύστημα εξέτασης αντιρρήσεων όπου οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν έναν ρόλο «διαμεσολαβητή». Στόχος είναι από ένα εκατομμύριο που εκτιμώνται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης, να μειωθούν οι ενστάσεις στις 500 χιλιάδες. Ωστόσο, όπως εξηγούν, πρόκειται για μια διαδικασία την οποία δεν αποδέχονται τα ανάδοχα σχήματα, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει στην ουσία καμία διαμεσολάβηση αλλά μόνο ανταλλαγή εγγράφων και ανάρτηση της έκθεσης αποδοχής ή απόρριψης του αναδόχου για την υπόθεση εντός προθεσμίας τριάντα ημερών στον ιστότοπο του Κτηματολογίου.
Σύμφωνα τα όσα είπε στο economix.gr ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο της Ανάρτησης στην Αθήνα Γιώργος Δημητρίου, με τις τροποποιήσεις που έγιναν επί της ουσίας μετατίθεται όλη η ευθύνη για τους απορριφθέντες πολίτες στους αναδόχους.
«Πρόκειται για ένα βάρος, το οποίο δεν μας αναλογεί καθώς μέχρι πρότινος η διαδικασία ήταν να κάνουμε εισηγήσεις αλλά αυτές σε τελικό στάδιο να εξετάζονται από τις Επιτροπές και όχι εμείς να έχουμε τον τελευταίο λόγο».
Στον αντίποδα, ο διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για μια καινούρια κατάσταση αφού ξεκίνησε πέρσι τον Μάρτιο, έγινε αποδεκτή τότε και για το Κτήμα 16 αλλά και για την Αθήνα, απλώς τώρα επεκτείνεται και για τις υπόλοιπες τρέχουσες συμβάσεις. «Ήδη οι ανάδοχοι εξετάζουν τις ενστάσεις, αν κρίνουν ότι η αντίρρηση δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις δεν θα τις στέλνουν πλέον στις Επιτροπές και θα αποφασίζουν οι ίδιοι ότι είναι απορριφθέντες ώστε να διευκολύνεται το έργο των Επιτροπών και να εξετάζονται όσες εκτιμούν οι ανάδοχοι ότι ο πολίτης ορθώς προχώρησε στην διαδικασία αντιρρήσεων».
Η περίπτωση που έχει προκαλέσει αναβρασμό, αφορά όταν η αίτηση του ενδιαφερόμενου δεν γίνεται αποδεκτή στο σύνολό της ή εν μέρει από τον ανάδοχο/γραφείο κτηματογράφησης. Αυτές οι περιπτώσεις δεν προβλέπεται πλέον να οδηγούνται σε επιτροπές και επί της ουσίας οι εγγραφές θα παραμένουν ως έχουν. Μοναδική αλλά ακριβότερη και πιο χρονοβόρα εναλλακτική λύση που θα απομένει πλέον στον ενιστάμενο, θα είναι η δικαστική οδός.