Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα οφέλη από την ηλεκτρονική τιμολόγηση δεν περιορίζονται μόνο στο επίπεδο της φορολογικής διοίκησης. Εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί σωστά, μπορούν να ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος σε ηλεκτρονική εκδήλωση του επιμελητηρίου, της ΕΥ Ελλάδος και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), με θέμα: “myDATA –  Πώς επηρεάζεται η επιχείρησή σας από την εφαρμογή της τεχνολογίας στη Φορολογική Διοίκηση (e-Βιβλία, e-Τιμολόγια);”. 

Σκοπός είναι να εξοικειωθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων με τους όρους «e-βιβλία», «πλατφόρμα myDATA», «e-τιμολόγηση», καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν ήδη θέσει το πλαίσιο για την έναρξη της διαβίβασης δεδομένων των συναλλαγών των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA, εντός του 2020, τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με το Taxis, αλλά και για την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις προκειμένου να εκδίδουν e-τιμολόγια. 

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να γίνει ευκαιρία για τη βελτίωση, την αυτοματοποίηση και την επιτάχυνση μιας σειράς διαδικασιών, που σχετίζονται με την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων ενώ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα λαθών και παραλείψεων, αλλά και να βελτιώσει τον εσωτερικό έλεγχο. 

«Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά των επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί σωστά το μέτρο, θα πρέπει να διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις:

–    να υπάρξει επαρκής χρόνος προσαρμογής, με δεδομένη και τη δυσμενή τρέχουσα συγκυρία. Ενδεχομένως δε να προβλεφθούν και κάποιες ελαφρύνσεις, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος της συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις. 
–    Να είναι από την αρχή ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο οι φορολογικές αρχές θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συγκεντρώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. «Γιατί αυτό που θέλουμε είναι ένα εργαλείο που ενισχύει τη διαφάνεια και όχι άλλη μια αφορμή για την επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις» όπως είπε.
–    Η εφαρμογή του μέτρου να συνδυαστεί με την κατάργηση άλλων, παράπλευρων υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες με το νέο καθεστώς δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης ή χρησιμότητα για τις αρχές. Παράδειγμα, η τήρηση συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών – πελατών. 
–    Να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης και καθοδήγησης προς τις επιχειρήσεις, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και σε αυτό της προσαρμογής. 

Σε αυτό το επίπεδο, γνωστοποίησε ο πρόεδρος ότι, τόσο το ΕΒΕΑ όσο και τα κατά τόπους επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα, θα βοηθήσουν αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.