Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε η Ελληνική Επιτροπή του MAB/UNESCO για την ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας.
Το πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (Man and Biosphere ή MAB) είναι ένα διακυβερνητικό επιστημονικό πρόγραμμα που προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ιδέα για τα Αποθέματα Βιόσφαιρας ξεκίνησε από μια ομάδα εργασίας τού προγράμματος ΜΑΒ το 1974, ενώ το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας ξεκίνησε το 1976.
Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας είναι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πολύτιμα οικοσυστήματα και κοινωνίες που επιθυμούν να συνδυάσουν την προστασία των οικοσυστημάτων με την αειφόρο χρήση τους.
Η UNESCO βλέπει τα Αποθέματα Βιόσφαιρας ως ένα τεράστιο φυσικό εργαστήριο παγκόσμιας εμβέλειας, στο οποίο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος συνδυάζεται με την έρευνα, την εκπαίδευση, την επίδειξη, την τοπική συμμετοχή και την αειφόρο ανάπτυξη.
O κ. Αραβώσης υπογράμμισε ότι η ένταξη στο Δίκτυο μιας περιοχής όπως τα Αστερούσια, με μεγάλο φυσικό, βιολογικό και πολιτισμικό πλούτο, αποτελεί μεγάλη επιτυχία, διότι θα δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής με φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες.
Τόνισε, δε ότι το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ένταξης και άλλων περιοχών, με στόχο την αειφόρο οικονομική τους ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Τα Αστερούσια είναι η τρίτη περιοχή στη χώρα μας που εντάσσεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο. Σε αυτό έχουν ενταχθεί από τη δεκαετία του ’80 ο Όλυμπος και το Φαράγγι της Σαμαριάς.