Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το θέμα της τηλεδιάσκεψης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την περασμένη Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανέφερε ότι έως σήμερα εντάχθηκαν 20.000 επιχειρήσεις στην επιδότηση επιτοκίου με συνολικά 300.000 εργαζόμενους. Το 75% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ως 10 εργαζόμενους και το υπόλοιπο μικρές και μεσαίες. Ο ίδιος σημείωσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου: «Δυστυχώς κάποιες επιχειρήσεις θα μείνουν απ’ έξω. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Κάνουμε τα πάντα ώστε αυτός ο αριθμός να είναι ο μικρότερος δυνατός» σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, ακόμα δεν έχουν έρθει χρήματα από την Ε.Ε. με την κυβέρνηση να αναμένει τις εξελίξεις για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του Ταμείου θα κατευθυνθεί προς την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν περιορισμοί για τα δάνεια από την Ε.Ε. με κυριότερο τον αποκλεισμό των προβληματικών επιχειρήσεων, θέση όμως που δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά.
Σχετικά με τις μικροπιστώσεις έως 25.000, ο υφυπουργός τόνισε ότι απαγορεύονται οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και ότι θα υπάρξει ρύθμιση του επιτοκίου ώστε να μην εκμεταλλεύεται κάποιος την ανάγκη του άλλου.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, υπογράμμισε ότι ως το τέλος του Αυγούστου θα έχουν εγκριθεί 9,2 δισ. ευρώ, ποσό που όπως είπε αποτελεί μια πολύ μεγάλη πιστωτική επέκταση.
Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης τόνισε ότι σύντομα θα ψηφιστεί ο νέος Πτωχευτικός νόμος που περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την 2η ευκαιρία σε όσους πτώχευσαν χωρίς δόλο αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένονται πριν από το 2ο εξάμηνο του 2021, όπως υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. Όπως είπε, είμαστε η χώρα που θα πληγωθεί στον μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση, ενώ συμπλήρωσε ότι η πρόβλεψη της ΕΕ είναι για ύφεση 9,7%. «Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι οι κανόνες της ΕΕ έχουν αλλάξει και κινούνται πλέον στα πλαίσια της Πράσινης και Ψηφιακής μετάβασης. Ότι προτείνουμε στην ΕΕ πρέπει να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αλλαγών αν θέλουμε να γίνει αποδεκτό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρτσος.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε -μεταξύ άλλων- το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης του μεγαλύτερου ποσοστού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στον τραπεζικό δανεισμό και ζήτησε να ληφθούν οριζόντια μέτρα στήριξης για όλους. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που στηρίχθηκαν οικονομικά αυτό το κρίσιμο διάστημα και τόνισε ότι αν δεν εφαρμοστούν πολιτικές στήριξης τους, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η ραγδαία αύξηση των «λουκέτων» και η εκτίναξη της ανεργίας.
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της διοίκησης του επιμελητηρίου Γιώργος Καββαθάς τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι με βάση έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ρευστότητα θα λάβει μόνο το 9% των επιχειρήσεων, όταν 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα.
Τη δυσκολία πρόσβασης σε προγράμματα χρηματοδότησης σημείωσε και ο Οικονομικός Επόπτης του επιμελητηρίου Παναγιώτης Παντελής, ενώ ο Β΄ αντιπρόεδρος Νίκος Κογιουμτσής τόνισε την σημασία των μικροπιστώσεων για την αγορά και ζήτησε τη μεταφορά πόρων σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα στη δράση του επιμελητηρίου για την Πλάκα- Μοναστηράκι, δράση που μπορεί να γίνει μοντέλο και για πολλές άλλες τουριστικές περιοχές.
Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έκαναν το μέλος του ΔΣ του Ε.Ε.Α. και πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών Σπύρος Σταυρούλιας, η δικηγόρος και συνεργάτης του επιμελητηρίου Σουζάνα Κλημεντίδη, και οι φοροτεχνικοί και ειδικοί συνεργάτες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Χριστίνα Μαννέ και Θράσος Μίαρης.