Μόνο ως ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι στη μάχη για τη β’ (δεσμευτική) φάση του διαγωνισμού βρίσκονται όλοι οι μεγάλοι Έλληνες παίκτες – πλαισιωμένοι και από δύο «μνηστήρες» από το εξωτερικό.
Η παρουσία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ – Edison, του ομίλου Κοπελούζου, του Μυτιληναίου και των Motor Oil – ΔΕΗ, που δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ άλλοτε όλοι μέσω του ίδιου διαγωνισμού δημόσια ελληνική επιχείρηση, αρκεί από μόνο του για να αναδειχθεί ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πόσο μάλλον σε μια εποχή όπου η απολιγνιτοποίηση αναδιαμορφώνει το ενεργειακό τοπίο ενόψει της επόμενης ημέρας.
Οι «μνηστήρες», ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο εντός συνόρων. Σ’ αυτούς προστίθενται και η ελβετική ΜΕΤ Group που έχει δραστήρια παρουσία σε Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Σλοβακία αλλά και η Shell που έχει τριβεί στο παρελθόν με τη ΔΕΠΑ, διαχειριζόμενη το management της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής και τα μειοψηφικά μετοχικά κεφάλαια.
Στους «κομμένους» από τη δεσμευτική φάση ανήκουν η ολλανδική Vitol και η καταριανή Powerglobe. Όπως έχει γράψει το economix.gr (δείτε εδώ), οι δύο εταιρείες παρέδωσαν ελλιπή φάκελο με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός της β’ φάσης του διαγωνισμού. Μάλιστα, παρά και το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε εγκαίρως τα δύο σχήματα προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα δεν υπήρξε, όπως απεδείχθη και από τις ανακοινώσεις, επαρκής ανταπόκριση.
Το πιο κρίσιμο σημείο στη «μάχη» για τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ποιος θα πάρει υπό τον έλεγχό του την ΕΠΑ Αττικής, γνωστή πλέον και ως «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας». Κι αυτό γιατί στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν 9.000 επαγγελματίες και περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά. Το «στοίχημα» για όλες τις πλευρές, που ανεβάζει την αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, είναι να κερδίσουν προνομιακή θέση στη λιανική του φυσικού αερίου και μάλιστα υπό συγκυρίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανοδικές τάσεις για το καύσιμο τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Το δεύτερο παρακλάδι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά το χονδρεμπόριο και συγκεκριμένα τα δικαιώματα σε IGB και FSRU που θα δώσουν στον νικητή και την πρόσβαση σε νέες προμήθειες. Άλλωστε, η απολιγνιτοποίηση πριμοδοτεί το φ.α. ενώ όλες οι υποδομές στη Β. Ελλάδα, με τους δύο αγωγούς (IGB, TAP), την ΥΑΦΑ στην Καβάλα και τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη προσφέρουν ανταγωνιστικές εναλλακτικές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει ΔΕΠΑ και Ελληνικά Πετρέλαια, ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όλο το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του 35% που ανήκει στα ΕΛΠΕ.