Πηγή Εικόνας: Φωτογραφία από Alain Audet από το Pixabay

Άτλαντα των θηλαστικών της χώρας, με σκοπό να ενταχθεί σε αυτόν της Ευρώπης – ο οποίος επανεκδίδεται μετά από 25 χρόνια – αναμένεται να εκπονηθεί μετά από το πράσινο φως που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια θα γίνει καταγραφή της πανίδας των χερσαίων θηλαστικών, από ερευνητική ομάδα υπό τον Διονύσιο Γιουλάτο, καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ. Η άδεια που έδωσε το ΥΠΕΝ έχει ισχύ έως τον Μάιο του 2022.

«O στόχος της παρούσας έρευνας είναι η καταγραφή και επικαιροποίηση της ποικιλότητας, της παρουσίας και κατανομής της πανίδας των χερσαίων θηλαστικών του ελλαδικού χώρου. Η παρούσα έρευνα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και αποσκοπεί στη σύνταξη του Άτλαντα των Θηλαστικών της Ελλάδας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ο Ελληνικός Άτλαντας θα αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Άτλαντα των Θηλαστικών της Ευρώπης, ο οποίος επανεκδίδεται μετά από 25 χρόνια (MItchell-Jones et al. 1999)» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΝ που προώθησε το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας και επειδή ο Άτλας αφορά την καταγραφή της θηλαστικοπανίδας του ελλαδικού χώρου, η επιτόπια έρευνα πεδίου θα πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια. Αυτό αφορά πιο συγκεκριμένα την Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Νησιά του ΒΑ Αιγαίου, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα.

Τα είδη που θα μελετηθούν είναι:

– Ακανθοχοιρόμορφα (Erinaceomorpha)

– Μυγαλόμορφα (Soricomorpha)

– Χειρόπτερα (Chiroptera)

– Σαρκοφάγα (Carnivora)

– Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)

– Τρωκτικά (Rodentia)

– Λαγόμορφα (Lagomorpha)

Η καταγραφή των χερσαίων θηλαστικών θα γίνει με την τοποθέτηση καμερών (φωτοπαγίδων), με την καταγραφή και συλλογή βιοδηλωτικών στοιχείων, όπως τρίχες, περιττώματα και λοιπό οργανικό υλικό όπως σκελετικό υλικό και πτώματα, ίχνη, τροφικά υπολείμματα κ.α. Επίσης η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί δια της μεθόδου της παγίδευσης ζωντανών ζώων για συλλογή γενετικού υλικού και μετέπειτα απελευθέρωσή τους, όπως και διά φωνητικών και οπτικών καταγραφών από εποπτικά σημεία.

Ερευνητική ομάδα:

1. Γαλανάκη Αντωνία (Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ)

2. Καραντάνης Νικόλαος-Ευάγγελος (λέκτορας Capel Manor College, London, United Kingdom)

3. Κομηνός Θεόδωρος (υποψήφιος διδάκτορας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ)

4. Μίγκλη Δέσποινα (υποψήφιος διδάκτορας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ)

5. Μπούτσης Γεώργιος (Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ)

6. Ράμμου Λήδα Δήμητρα (υποψήφιος διδάκτορας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ)