Συμφωνία για επαναχρησιμοποίηση λυμάτων της Ανατολικής Αττικής
H Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με μεγάλα πρόστιμα για την ελλιπή διαχείριση αστικών λυμάτων.
Συμφωνία για επαναχρησιμοποίηση λυμάτων της Ανατολικής ΑττικήςΠηγή Εικόνας: Pixabay

Ξεκίνησε ο κύκλος των διαβουλεύσεων του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου Λυμάτων της Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με συναντήσεις στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθ. Κωνσταντίνου Αραβώση. 

 

Τεχνικό κλιμάκιο της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων που παρακολουθεί τα έργα μαζί με την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, θα συναντήσει όλους τους φορείς των Περιφερειών της χώρας, που παρουσιάζουν προβλήματα στα έργα επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία έχουν αναλάβει, προκειμένου να τους βοηθήσει να τα επιλύσουν.

 

Η παρουσία του Γ.Γ. στην Πάτρα σηματοδοτεί την βούληση της κεντρικής διοίκησης να συνδράμει την τοπική αυτοδιοίκηση με όλα τα μέσα στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου της συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία περί διαχείρισης λυμάτων, η οποία δεν αποτελεί απλή υποχρέωση της χώρας, αλλά θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του Περιβάλλοντος, στην διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

Ο κ. Αραβώσης υπογράμμισε ότι η χώρα θα έπρεπε από το 2005 να έχει συμμορφωθεί με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, η οποία προβλέπει ότι όλοι αυτοί οι οικισμοί θα έπρεπε να έχουν δίκτυα και εγκαταστάσεις διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να βιαστούμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, καθώς η χώρα ήδη καταβάλλει πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση με την Οδηγία και απειλείται με την επιβολή νέων βαρύτατων προστίμων με νέα προειδοποιητική επιστολή που έλαβε από την Κοινότητα μόλις τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, τόνισε ότι δεν μπορεί πλέον να είναι ανεκτή οποιαδήποτε αδιαφορία ή αδράνεια στην εφαρμογή του Σχεδίου.