Η «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η πανδημία σχετίζεται με την εδραίωση του ηλεκτρονικού εμπορίου που φέρνει στο επίκεντρο της ζήτησης την αγορά αποθηκευτικών χώρων και ευρύτερα την εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως μάλιστα, αναφέρει έρευνα της εταιρίας ακινήτων Arbitrage Real Estate, οι αλλαγές που υφίσταται ο κλάδος των logistics είναι πολύ σημαντικές στην εποχή μετά τον κορωνοϊό της οποίας βασικό χαρακτηριστικό υπήρξε η κατανάλωση στο σπίτι και συνεπώς η έκρηξη του e-commerce.
Αυτό με δεδομένο ότι σημαντικό μερίδιο των καταναλωτών που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο το προηγούμενο διάστημα αναμένεται δεν έχει ακόμη επιστρέψει αναλογικά στα φυσικά καταστήματα. Γι’αυτό, σύμφωνα με την Arbitrage, οι “last mile” διανομές μέχρι τον τελικό καταναλωτή θα χρειαστεί να οργανωθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα χρειαστούν στον αστικό ιστό περισσότερες έξυπνες αποθήκες, φιλικές προς το περιβάλλον με ευέλικτα κέντρα διανομής και «πράσινες» ταχυμεταφορές. Όλα αυτά δεδομένου ότι, όπως κατέδειξε η υγειονομική κρίση, εκτοξεύθηκε η ανάγκη για περισσότερα αποθέματα προϊόντων και κατά συνέπεια για τεχνολογικά σύγχρονες και ευέλικτες κεντρικές αποθήκες, ώστε οι αλυσίδες εφοδιασμού να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της υιοθέτησης του e-commerce.
Η «αλυσιδωτή αντίδραση» αυτού σχετίζεται με την επαναλειτουργία παλιών βιομηχανικών και αποθηκευτικών κτιρίων αλλά και big box λιανικής με χώρους στάθμευσης για ηλεκτροκίνητα mini van με δυνατότητα υποδομών ηλεκτροφόρτισης.
Μία ακόμη από τις τελευταίες τάσεις στα logistics-την οποία ακόμη λιγοστοί διακρίνουν- σχετίζεται με την εφαρμογή του blockchain στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Θα επιτρέψει όμως, τη βελτιστοποίηση όχι μόνο του κόστους αποθήκευσης, αλλά κυρίως την εξυπηρέτηση και την ανταγωνιστικότητα.
Οι παίκτες
Χαρτογραφώντας την αγορά logistics, η Arbitrage σημειώνει ότι, σε επίπεδο αγοραπωλησιών, το ενδιαφέρον για απόκτηση αποθηκευτικών χώρων εντός και δίπλα της Αττικής, τουλάχιστον πριν ξεσπάσει ο Covid-19, προερχόταν κυρίως από ελληνικές ΑΕΕΑΠ και λοιπούς εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Επίσης, ενδιαφέρον υπήρξε από παραδοσιακές επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, από υπεραγορές και αλυσίδες λιανικής με αυξανόμενη δραστηριότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Στη Θεσσαλονίκη το αγοραστικό ενδιαφέρον προερχόταν κυρίως από τοπικές επιχειρήσεις εισαγωγών και χονδρικού εμπορίου με κύριο σκοπό την επέκταση χώρου επιπρόσθετα των υφιστάμενων ιδιόκτητων μονάδων.
Όσον αφορά τις ενοικιάσεις, η πιο πρόσφατη δραστηριότητα καταγράφηκε από μισθωτές που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, φαρμακευτικά και αναλώσιμα προϊόντα υγείας καθώς και διανομείς οικιακών αγαθών. Επίσης, μισθωτικό ενδιαφέρον προήλθε από παραδοσιακούς παρόχους υπηρεσιών 3PL, ακολουθούμενοι από τις υπεραγορές, τις εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών και τις επιχειρήσεις εμπορίας οικοδομικών υλικών.
Πριν το lockdown, η ζήτηση επίσης προερχόταν από τον τομέα της ελαφριάς βιομηχανίας και από εταιρίες με δραστηριότητες στην συναρμογή προϊόντων και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως και από επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων και εκπαιδευτικού εξοπλισμού.