Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb
Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb
Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω AirbnbΠηγή Εικόνας: john tekeridis στο pexels

Λίγοι είναι οι κλάδοι της οικονομίας που δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και ένας από αυτούς φαίνεται ότι είναι η ενοικίαση ακινήτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο δεν αναμένεται πτώση στις συμβολαιογραφικές πράξεις, αλλά εκτιμούν ότι θα υπάρξει και αύξηση. Το βέβαιο είναι ότι οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με την προ κορονοϊού εποχή, αλλά τα διαμερίσματα που διατίθενται είναι σε καλύτερη κατάσταση, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι μεσίτες εκτιμούν ότι φέτος οι νεοεισερχόμενοι στα ΑΕΙ, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, δε θα σπεύσουν -όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- να βρουν αμέσως σπίτι για να νοικιάσουν στην πόλη που θα περάσουν, αλλά θα περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει ένα νέο, δεύτερο κύμα της πανδημίας στις αρχές του Φθινοπώρου, να μη μείνουν με ένα κατάλυμα το οποίο θα πληρώνουν, αλλά στο οποίο δε θα μένουν, όπως έγινε το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο.

«Αν έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας, μετά θα πάμε σε άλλο καθεστώς με τους φοιτητές. Αυτοί που ήταν να έρθουν δε θα νοικιάσουν. Θα περιμένουν μέχρι τον Οκτώβρη», εκτιμά ο μεσίτης Βαγγέλης Πολυμεράς. Με το ξέσπασμα της πανδημίας πολλοί ήταν οι φοιτητές που ξενοίκιασαν τα διαμερίσματα που έμεναν. «Θα το σκεφτούν πολύ να νοικιάσουν για το επόμενο εξάμηνο, αν δεν έχουν σαφή εικόνα τι θα γίνει. Παρ’ όλα αυτά οι τιμές δεν πέφτουν», σημειώνει ο μεσίτης Βασίλης Χατζηαναγνώστου.

Μαζί με τους φοιτητές μετακομίζει και… η περίοδος αναζήτησης

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας προβλέπεται μαζική αναζήτηση καταλυμάτων. «Αν δεν υπάρξει επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, όλοι αυτοί που περιμέναμε να έρθουν μέσα στον Αύγουστο, θα έρθουν μαζικά λίγο αργότερα. Οπότε δεν προβλέπεται πτώση τιμών», σημειώνει ο κ. Πολυμεράς.

Τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης μεταφερόταν σταδιακά, από τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου που γινόταν παλιότερα, προς το άνοιγμα των πανεπιστημίων. «Παλιά το 80% των νεοεισερχομένων φοιτητών έβρισκαν σπίτια αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Αυτό φέτος φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, θα μετακινηθεί προς τον Σεπτέμβριο», εκτιμά ο Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη,

Καλύτερα ναι, φθηνότερα όχι

Οι τιμές στα ενοίκια δε φαίνεται να έχουν πτωτική τάση σε καμιά περιοχή της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει όμως σαφής εικόνα ότι τα διαμερίσματα που διατίθενται πλέον είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης έβαλε πολλούς ιδιοκτήτες στη διαδικασία ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων με αποτέλεσμα θα διατίθενται σπίτια «όχι πιο φθηνά, αλλά πιο καλά», όπως εξηγεί ο κ. Πολυμεράς.

Παρόλο που υπάρχουν περισσότερα σπίτια διαθέσιμα προς ενοικίαση απ’ ό,τι πέρυσι τέτοιο καιρό, σε ποσοστό σχεδόν 50%, η ζήτηση είναι μεγάλη. Καταγράφεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετακίνηση ενοικιαστών, οι οποίοι βρήκαν τώρα την ευκαιρία να επιλέξουν όχι απαραίτητα ένα φθηνότερο, αλλά ένα καλύτερο σπίτι. “Είχαν νοικιάσει σπίτια που δεν ήταν πρώτη τους επιλογή και τώρα φεύγουν από υπερτιμημένα διαμερίσματα”, εξηγεί ο κ. Πολυμεράς και ο κ. Χατζηαναγνώστου συμπληρώνει ότι επειδή υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, σε σχέση με πριν, οι υποψήφιοι ενοικιαστές “δεν έχουν το άγχος να κλείσουν κάτι για να μην το προλάβει κάποιος άλλος”.

Η μακροχρόνια πάει… βραχυπρόθεσμα

Τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας, αρκετοί ιδιοκτήτες άλλαξαν τα διαμερίσματά τους από βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης εκτιμά ότι αυτή η αλλαγή είναι πρόσκαιρη. «Οι ιδιοκτήτες φαίνεται να προχωρούν σε μισθώσεις μακροχρόνιες, αλλά μόνο για δύο χρόνια. Μπαίνουν μεταβατικά σε ένα στάδιο μακροχρόνιας μίσθωσης ώστε εν καιρώ κι εφόσον όλα ομαλοποιηθούν, να επιστρέψουν στη βραχυχρόνια η οποία ήταν πιο κερδοφόρα», τονίζει. Σημειώνει, δε, ότι η έξαρση μετατροπών από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες μισθώσεις υπάρχει κυρίως στην Αθήνα. «Η στροφή στα μακροχρόνια, δε θα κρατήσει πολύ», συμφωνεί και ο μεσίτης Ευθύμης Ιωαννίδης.