Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, συμμετέχει στον κύκλο διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει, με αφορμή την έγκριση του σχεδίου του Δήμου της Αθήνας για «επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, για την αντιμετώπιση σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας λόγω κορoνοϊού» και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση.
Σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε στις 2 Ιουνίου 2020, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του επιμελητηρίου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των μικρών, ιστορικών επιχειρήσεων του κέντρου, ή και για την επιβίωσή τους σε ενδεχόμενη αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή, σύμφωνα με την γενικότερη πρόταση ανάπλασης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ένας από τους πιθανά επηρεαζόμενους κλάδους – που αριθμεί στην περιοχή πάνω από 150 επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου – είναι αυτός, της αργυροχρυσοχοΐας. Εκπρόσωποι του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθήνας, που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το ΒΕΑ, με παρέμβασή τους τόνισαν, ότι η κατασκευή των κοσμημάτων, στηρίζεται κατά κύριο λόγο, στην άρρηκτη συνεργασία μεταξύ των τεχνιτών του κλάδου.
Η τεχνική και αισθητική αξία του προϊόντος τους βασίζεται κυρίως, στην ανάπτυξη δεσμών και σχέσεων που εξυπηρετούνται από την συστέγαση και την συνύπαρξη. Ιστορικά άλλωστε, και από παραδείγματα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, η μικρή βιοτεχνία, η χειροτεχνία και καλλιτεχνική δημιουργία, όπως το κόσμημα, στεγάζονται και αναπτύσσονται στο ιστορικό κέντρο των πόλεων. «Ένα μελίσσι ελληνικής παραγωγής και δημιουργίας, που απαιτείται να υποστηριχθεί για να υπάρχει και να αναπτύσσεται» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου.
Ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΒΕΑ έχει ζητήσει ήδη, συνάντηση με τον δήμαρχο της Αθήνας, κ. Μπακογιάννη, προκειμένου να θέσουν τις προτάσεις τους, για τη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών, χαμηλής όχλησης μεταποιητικών επιχειρήσεων του κέντρου, που αφορούν την αδειοδότησή τους, τον εκσυγχρονισμό τους και την θέσπιση κινήτρων, για το σύγχρονο περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους στην περιοχή.
«Αναμένουμε τη μελέτη για όλη την περιοχή, που θα έχει λάβει υπόψη της τους παράγοντες που αφορούν την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς αποκλεισμούς, και η οποία θα συνδυάζεται με τη διευκόλυνση των πολιτών και την τουριστική ανάπτυξη. Και ασφαλώς, αναμένουμε την διευρυμένη Διαβούλευση, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, για να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρότασή μας», επισημαίνει, ο πρόεδρος Π. Ραβάνης.