«Χαράς ευαγγέλια» για τη διοίκηση της ΔΕΗ που κατέγραψε EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα 182 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 έναντι ζημιών ύψους 66,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το θετικό πρόσημο στα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας ήταν αποτέλεσμα πολλών θετικών παραγόντων που είναι άγνωστο αν διατηρηθούν και στα επόμενα τρίμηνα της χρονιάς.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ τονίζει ότι η βελτίωση του επαναλαμβανόμενου EBITDA οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και στην χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) αλλά και από την λήψη των μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 εννοώντας τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος.
Το lock down εξαιτίας της πανδημίας και η κόντρα της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία οδήγησε σε πτώση των τιμών του πετρελαίου. Έτσι, η δαπάνη της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα μειώθηκε σε 13,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της μικρότερης παραγωγής από υγρά καύσιμα αλλά και της χαμηλότερης τιμής του diesel.
Η δαπάνη για φυσικό αέριο, μειώθηκε σημαντικά κατά 53,7% σε 58,7 εκατ. ευρώ έναντι 126,7 εκατ. ευρώ λόγω της μειωμένης ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την μειωμένη κατά 35,1% τιμή του φυσικού αερίου.
Η δαπάνη για αγορές ενέργειας από το Σύστημα (ηπειρωτική χώρα) και το Δίκτυο (μη διασυνδεδεμένα νησιά), μειώθηκε κατά 95,9 εκατ. λόγω της μείωσης της ΟΤΣ από 68 ευρώ ανά MWh σε 50,45 ευρώ ανά MWh παρά τον μεγαλύτερο όγκο αγορών ενέργειας. Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 μειώθηκε σε 119,7 εκατ. ευρώ από 136,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Λόγω της μείωσης των εκπομπών CO2 από 6,9 εκατ τόνους σε 5 εκατ. τόνους η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 19,9/τόνο σε 24,0/τόνο.
Που είναι το μερίδιο της ΔΕΗ
Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 70,1% από 77,1% το α ́ τρίμηνο 2019, και αντίστοιχα ο όγκος πωλήσεων της ΔΕΗ σε GWh υποχώρησε κατά 9,3%. Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ( (ηπειρωτική χώρα) περιορίσθηκε σε 67,9% τον Μάρτιο του 2020 από 76,6% τον Μάρτιο του 2019. Το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, ανά τάση, ήταν 97,5%(από 97,7%)στην Υψηλή Τάση, 43,1% (από 53,6%) στη Μέση Τάση και 69,0% (από 80,2%) στη Χαμηλή Τάση που εντάσσονται τα νοικοκυριά.
Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 7,1% στα 1.218,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.138,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή 44,8 εκατ. ευρώ (ή κατά 48,7 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας και τους σχετικούς πιστωτικούς τόκους) λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Στάσσης είπε μεταξύ άλλων ότι «Η θετική τάση στην λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, η οποία ξεκίνησε από τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Αποτελεί θετική εξέλιξη η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της μείωσης, μεταξύ άλλων, των δαπανών για αγορές ενέργειας και καύσιμα λόγω της πτώσης της Οριακής Τιμής Συστήματος και των τιμών φυσικού αερίου Προσθέτει ότι συνεχίζουμε την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας με την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου. Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα μέσα Απριλίου παρατηρούμε σταδιακή διόρθωση στην υστέρηση η οποία σημειώθηκε το μήνα Μάρτιο λόγω του Covid-19.
Δήλωση Χατζηδάκη
Σε συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι η επιβράβευση της προσπάθειας που έχει γίνει από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρείας τους τελευταίους 10 μήνες. Η ΔΕΗ έχει ακολουθήσει μια ανοδική πορεία που αποτυπώνεται τόσο στην αξία της μετοχής της –σε πείσμα των αναταράξεων που προκλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού- όσο και στα οικονομικά της αποτελέσματα. Η προσπάθεια βέβαια συνεχίζεται. Για πιο σύγχρονες διοικητικές δομές με βάση το νέο νόμο 4643/2019, για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, για μια δυναμική διείσδυση στις ΑΠΕ. Διερωτώμαι αν θα συνεχιστεί παράλληλα η μάλλον κωμική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα».