Με υποστήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο επόμενο διάστημα η δεύτερη ενεργειακή διάσκεψη «3+1», μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για τον αγωγό East Med.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συμμαχία «3+1» και εργάζονται με τους εταίρους τους προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά και στην επόμενη διάσκεψη. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, φαντάζει ως η φυσική επιλογή για τη διάσκεψη καθώς εκπροσώπησε τις ΗΠΑ και κατά την προηγούμενη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία και τον τρόπο διεξαγωγής της υπουργικής διάσκεψης, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο επόμενο διάστημα. Οι έχοντες γνώση των εξελίξεων επισημαίνουν ότι η διάσκεψη θα διεξαχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ, ως πιθανότερο σενάριο, εκτιμούν την πραγματοποίησή της εντός του Ιουνίου. Αυτό που μένει, ωστόσο, να φανεί ανάλογα και με τις εξελίξεις που αφορούν την υγειονομική κρίση (covid-19) είναι αν η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή διάσκεψη θα έχει χαρακτήρα πολιτικό με έντονους συμβολισμούς αναφορικά με το μέλλον του αγωγού και τη στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Εξάλλου, όλες οι πλευρές θα επιδιώξουν να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην κατασκευή του East Med, τον απόηχο και δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο που ήθελαν ήθελαν το Ισραήλ να επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία αξιοποιώντας ως προμετωπίδα τις εξελίξεις στο συριακό και τα ενεργειακά.
Η διάσκεψη θα αποτελέσει ακόμη εφαλτήριο για να δοθεί ξεκάθαρο νέο μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ύστερα και από τις κλιμακούμενες προκλήσεις της στην περιοχή. Άλλωστε, κατά τη χθεσινή ημέρα, ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, παρενέβη για τις προκλήσεις στον Έβρο, σημειώνοντας πως «ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις κι έκτοτε έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται».
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ενεργειακή διάσκεψη μεταξύ των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργου Λακκοτρύπη και Γιούβαλ Στάινιτζ πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου στην Αθήνα ενώ ακολούθησε, στις 2 Ιανουαρίου, η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας που υπεγράφη από τους πρωθυπουργούς, Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στην υπογραφή δε συμμετείχε η Ιταλία με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Στέφανο Πατουανέλι να εκφράζει με επιστολή του την ιταλική στήριξη στον αγωγό, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest).