Technology Park
Πηγή Εικόνας: Michael Coghlan - flickr

Όπως έχει αναφέρει το economix.gr με την επιστροφή έκτασης 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς, έγινε το πρώτο και πιο βασικό βήμα για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου Θεσσαλονίκης 4ης γενιάς, που εκτιμάται ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες από 100 νεοφυείς εταιρείες και ερευνητικά κέντρα. Ωστόσο, για να ξεδιπλωθεί το σχέδιο δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου, ήταν αναγκαία σειρά διατάξεων, οι οποίες αποτελούν τμήμα της τροπολογίας του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε, χθες, βράδυ, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοιού.

Βήμα – βήμα

Τι επακριβώς προβλέπουν οι διατάξεις για τη δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley;

-Τη διάθεση κατά κυριότητα στην εταιρεία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» (Α.Ζ.Κ. Α.Ε.), που έχει ως κύρια αποστολή τη διαχείριση και την ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, της έκτασης 760 στρεμμάτων που επέστρεψε στο Δημόσιο. Για τους… λάτρεις της λεπτομέρειας να σημειώσουμε ότι για τη μεταγραφή του δικαιώματος κυριότητας επί του ως άνω ακινήτου στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, απαιτείται σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ζ.Κ.

– Για την επίτευξη του σκοπού της μεταβίβασης, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας  υποχρεούται εντός 4 μηνών από την καταχώριση του σχετικού εγγραπτέου δικαιώματος στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμαριάς, να προβεί στη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για 99 έτη. Αυτή η σύσταση δικαιώματος επιφάνειας θα γίνει υπέρ της εταιρείας, που πρόκειται να συσταθεί (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/2011), ως Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ). Κι αυτό προκειμένου να λάβει χώρα η ανέγερση των αναγκαίων κτισμάτων, υποδομών και εγκαταστάσεων στο ακίνητο της ΑΖΚ. Μετά την πάροδο της διάρκειας του δικαιώματος επιφάνειας, η χρήση και εκμετάλλευση του τεχνολογικού πάρκου, περιέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατείχε δικαίωμα επιφάνειας, στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της «Α.Ζ.Κ.», η οποία και υποχρεούται να συνεχίσει τη λειτουργία του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη.

Διορία δύο ετών

Οι διατάξεις προβλέπουν ότι η μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου προς την Α.Ζ.Κ. ανακαλείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και το ακίνητο επανέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, εάν εντός δυο ετών, από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου:

α) διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ν. 3982/2011 η μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της απόφασης έγκρισης ή

β) η ΕΑΝΕΠ δεν αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου με την προσέλκυση ιδιωτικών χορηγιών και κεφαλαίων για τη συγχρηματοδότησή του που θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της Α’ φάσης του έργου, που τοποθετείται σε 50 εκατ. ευρώ.

Απαιτείται ακόμη, η σύνταξη του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, διαδικασία που γίνεται από την ΕΑΝΕΠ, η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη για τη σύνταξη των αναγκαίων υποστηρικτικών μελετών, καθώς επίσης των μελετών που είναι απαραίτητες για τη συνολική αδειοδότηση και κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και απαιτούμενών υποδομών του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς και αναλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και καθορίζει τις ειδικότερες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που ορίζονται στον ν. 3982/2011 για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Η βάση του σχεδίου και το ακίνητο

Για το σχέδιο ενημερώθηκε αναλυτικά επιτόπου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου συνοδευόταν και από τον συναρμόδιο υφυπουργό Έρευνας και Καιντομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα.

Όπως έχει αναφέρει το economix.gr η προσπάθεια για το τεχνολογικό πάρκο δεν ξεκινάει από το μηδέν, καθώς ήδη μεγάλες εταιρείες, όπως η Αλουμύλ και η Kleeman, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του project, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για την εξασφάλιση δωρεών, ενώ αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η δημιουργία του εν λόγω πάρκου. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και κτηρίων, ώστε μέχρι το τέλος του 2023, να είναι σε θέση να εγκατασταθούν στο τεχνολογικό πάρκο start-ups και ερευνητές. Σημειωτέον ότι το project θα «βγάζει τα λεφτά του» από ενοίκια που θα εισπράττει από τους χρήστες τους.

Το ακίνητο, που αρχικά προοριζόταν να αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται ανατολικά των παρυφών του οικισμού της Περαίας, διαθέτοντας παραλιακό μέτωπο στον Θερμαϊκό κόλπο μήκους 750 μέτρων. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 21χλμ και 8 χλμ από το αεροδρόμιο “”Μακεδονία””. Η πρόσβαση στο ακίνητο οδικώς από τη Θεσσαλονίκη γίνεται από τις Λεωφόρους Θεσσαλονίκης (Γεωργικής Σχολής) καθώς και από τη Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Άμεση είναι, επίσης, και η πρόσβαση στο ακίνητο από (και προς) το αεροδρόμιο “”Μακεδονία”” μέσω της οδού Αεροδρομίου και στη συνέχεια μέσω δύο ανισόπεδων κόμβων από την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, αντίστοιχα.

Σε αυτό υφίστανται εγκαταλελειμμένες, παλαιές κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το συνολικό εμβαδόν των υφιστάμενων κτιρίων είναι περίπου 2500 τ.μ.