Επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη δημοπράτηση οκτώ έργων ΣΔΙΤ τον Ιούνιο συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.
Η σημαντικότερη από τις επενδύσεις αυτές, με προϋπολογισμό ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, είναι το έργο για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών με πολύ υψηλές ταχύτητες (Ultra Fast Broadband) στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δηλαδή σε εκείνες που δεν έχουν υλοποιήσει επενδύσεις οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, το οποίο αφορά σε 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις με τη δημιουργία περισσότερων από 800.000 συνδέσεων ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps.
Τις επόμενες ημέρες ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναμένεται να μπει στην τελική φάση με την έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου διάρκειας ενός περίπου μήνα με τους υποψηφίους.
Στο διαγωνισμό για τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν συνολικά τα εξής εννέα σχήματα*:
- Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ)
- Vodafone
- Όμιλος ΟΤΕ
- ΑΒΑΞ
- Intracom
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
- Μυτιληναίος
- ΔΕΗ
- WIND*
Η αρχική προκήρυξη προβλέπει τη δημιουργία επτά διαφορετικών περιοχών (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα, με το μέγιστο αριθμό περιοχών που μπορεί να αναλάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος να είναι τρεις.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικού επενδυτικού σχήματος (SPV) το οποίο θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα δημιουργηθούν για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Στις 11 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του κτηρίου στο οποίο θα στεγαστεί το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα έργα κατασκευής κτιριακών υποδομών με σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα, με προϋπολογισμό ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή μελετών σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ενώ πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.
Στις 18 Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο της κατασκευής φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στις 23 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών, κατοικιών, μίας νέας κεντρικής βιβλιοθήκης και ενός ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Θράκης.
Το έργο, με προϋπολογισμό ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή υποδομών στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.
Στην επόμενη φάση αναμένεται να μπει τον επόμενο μήνα και ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθεί σε πανεπιστήμιο. Πρόκειται για την κατασκευή περίπου 3.000 φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ανέρχεται σε 205 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ.
Για την επένδυση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά σχήματα (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Intrakat, Όμιλος Μυτιληναίος και ΑΤΕΣΕ, Archirodon Group, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ) από τα οποία θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση με τη συμμετοχή τους στον ανταγωνιστικό διάλογο τα έξι.
Έως το τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου από το υπουργείο Υποδομών και η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική.
Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου με τη συνολική διάρκεια της σύμβασης να ανέρχεται σε 30 έτη και τον προϋπολογισμό του έργου σε 110 εκατομμύρια ευρώ.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την προεπιλογή των υποψηφίων που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον οδοφωτισμό της Περιφέρειας Ηπείρου.
Για το έργο με προϋπολογισμό 8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά στην αντικατάσταση περίπου 9.000 λαμπτήρων και την πολυετή διαχείριση του συστήματος, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι υποψήφιοι.
Έντονο ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και στο διαγωνισμό για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 14,85 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει την αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, την εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας και τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού για 11 έτη.
*Σημείωση της συνταξης – update 21/4/2020, 16:00 στην αρχική μορφή του άρθρου δεν περιλαμβάνονται αναφορά στη Wind, η οποία εντάχθηκε στα σχήματα που διεκδικούν το έργο μετά από την ευδοκίμηση ένστασης που κατέθεσε κατά του αποκλεισμού της