Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ
Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ
Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑΠηγή Εικόνας: Κωνσταντίνος Μίχαλος - kmichalos

«Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων και των εκπροσώπων της αγοράς. Η στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, με επιδότηση του μισθολογικού και μείωση του φορολογικού κόστους, καθώς και η παροχή ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαιο κίνησης, είναι σαφώς μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των συνθηκών».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της εργασίας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μίχαλου:

Κρίσιμο ζητούμενο τώρα είναι να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές, αλλά και ευελιξία, καθώς ενδέχεται να πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα ή να βελτιωθούν τα υπάρχοντα. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την εκ περιτροπής εργασία, οι επιχειρήσεις δε θα πρέπει να καταβάλουν το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοί τους δε βρίσκονται στην εργασία και αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Εκτός, βέβαια, από τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξίσου απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Όσο μεγαλύτερη κινητοποίηση υπάρξει στο θέμα αυτό, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα από το μεγάλο κύμα ύφεσης, που ήδη απειλεί όλες τις οικονομίες του πλανήτη.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί για μια ακόμη φορά, ότι προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας που μπορούν να παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει σήμερα, όχι αύριο. Αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια πραγματική ανάπτυξη και ισχυρότερες αντοχές απέναντι στις κρίσεις και τις αναταράξεις του παγκόσμιου περιβάλλοντος, πρέπει τώρα να κάνουμε πράξη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

ΒΕΑ: Εκτός των θετικών μέτρων στήριξης της 3ης φάσης οι παραγωγικές επιχειρήσεις

«Σε θετική κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα στήριξης της επόμενης φάσης που δρομολογεί η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, ωστόσο εντοπίζονται σοβαροί αποκλεισμοί, για την μεγάλη πλειοψηφία μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κατασκευαστικών – παραγωγικών κλάδων και παροχής τεχνικών υπηρεσιών», επισημαίνει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

Μέτρα όπως: η επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με κάλυψη των εισφορών, η συνέχιση της χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής με την ενίσχυση του αδιάθετου, η μερική μείωση ΦΠΑ, η έκπτωση από τα έσοδα των δαπανών έρευνας, αναντίρρητα συμβάλλουν στην διατήρηση ενός αναγκαίου επιπέδου ασφάλειας των επιχειρηματιών και στην στήριξη των εργαζομένων.

Το ζητούμενο για το Β.Ε.Α., όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, είναι η λήψη οριζόντιων και τολμηρών μέτρων, που όχι απλά θα ανακουφίζουν, αλλά θα δημιουργούν και τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης των παραγωγικών κλάδων, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη, Πολιτεία, επιχειρηματικό κόσμο, τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση και εν γένει κοινωνία», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, εκφράζοντας την παρατεταμένη αγωνία των χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που ανήκουν στους παραγωγικούς κλάδους, οι οποίοι δεν φαίνεται να ωφελούνται από τα επόμενα – προσωρινού έστω χαρακτήρα- μέτρα στήριξης.

Η αναστολή πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών και η επέκταση της μείωσης ενοικίων και για τον μήνα Ιούνιο, εξαιρεί τους χιλιάδες βιοτέχνες και τεχνικά επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν ακριβώς τους ίδιους κινδύνους επιβίωσης και έχουν δει τους τζίρους τους σε καθοδική πορεία, από τον Μάρτιο.

Όσον αφορά τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το Β.Ε.Α. συμφωνεί με την κατεύθυνση του υπουργού Ανάπτυξης και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, ότι αυτή είναι το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα.