Το… μοντέλο της πλαστικής σακούλας που υπόκειται σε περιβαλλοντικό τέλος, εξετάζει το ΥΠΕΝ και για τα υπόλοιπα πλαστικά μιας χρήσης στο πλαίσιο κατάρτισης του νομοσχεδίου για την κυκλική οικονομία και την σταδιακή απόσυρση τους.
Όπως εξηγούν πηγές στο economix.gr, το μέτρο θα μπει στα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, ενώ θα δημιουργηθεί ένα σύστημα εγγυοδοσίας και για τις φιάλες προκειμένου να επιστρέφει στους χώρους αγοράς τους.
Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος εν’ όψει της ενσωμάτωσης της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία τον Ιούνιο, ολοκλήρωσε μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου έναν ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με 44 παραγωγικούς φορείς από 10 κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την κατασκευή και την κατανάλωση πλαστικών εκπροσωπώντας πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Άμεσα, αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τη σχετική Κοινοτική Οδηγία, με στόχο να έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2021.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αντικείμενο της διαβούλευσης ήταν να δοθεί στους ενδιαφερόμενους και το κοινό η δυνατότητα να τοποθετηθούν για τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.
Μεταξύ των συμπερασμάτων της διαβούλευσης ήταν:
- Η εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου δράσης για τα πλαστικά μιας χρήσης που θα αποτελεί τον Οδικό Χάρτη των επιχειρήσεων για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις. Να σημειωθεί ότι ήδη το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.
- H υιοθέτηση συστήματος ανταμοιβής στους καταναλωτές για τις πλαστικές φιάλες, ενισχύοντας έτσι την ανακύκλωση.
- Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών: α)για τις νέες καθημερινές τους συνήθειες που θα αλλάξουν από τον Ιούλιο του 2021 καθώς και για β) τις εναλλακτικές τους επιλογές έναντι των πλαστικών μιας χρήσης.
Μεταξύ των θεμάτων, τα οποία έθεσε το υπουργείο στους ενδιαφερόμενους ήταν και η αξιολόγηση της θέσπισης περιβαλλοντικού τέλους για τα κυπελάκια ποτών και τους περιέκτες τροφίμων στο σημείο πώλησης κατά αντιστοιχία με την πλαστική σακούλα.
Αναφορικά με τα πλαστικά μπουκάλια, υπενθυμίζεται ότι η οδηγία αναφέρει πως από τις 3 Ιουλίου 2024, οι πλαστικοί περιέκτες ποτών (≤3 λίτρων) που θα διατίθενται στην αγορά, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν, ώστε τα καπάκια και τα καλύμματα να παραμένουν προσαρτημένα σε αυτούς. Επιπλέον, από το 2025, οι φιάλες ποτών που κατασκευάζονται από PET θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό και από το 2030 συνολικά οι πλαστικές φιάλες ποτών να περιέχουν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό. Έτσι, το ΥΠΕΝ, έχει θέσει επί τάπητος τη δυνατότητα επιστροφής τους στους χώρους αγοράς με την παράλληλη επιβράβευση του πελάτη που θα τις επιστρέφει.
Επίσης ορίζεται ότι α πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης – κυπελλάκια, υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν και εφαρμογείς ταμπόν και προϊόντα καπνού με φίλτρα – θα πρέπει να φέρουν από τις 3 Ιουλίου 2021, κατάλληλη σήμανση για την ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με τη διαχείρισή τους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απόρριψής τους στο περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της κοινοτικής οδηγίας, την οποία πρέπει να ενσωματώσει η Ελλάδα, στα προϊόντα που εμπίπτουν στην οδηγία για απόσυρση ή για ειδική σήμανση, συγκαταλέγονται:
– Περιέκτες τροφίμων και ποτών, κυπελάκια, πακέτα και περιτυλίγματα τροφίμων.
– Πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών.
– Λεπτές σακούλες μεταφοράς.
– Είδη προσωπικής υγιεινής (μπατονέτες, υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες, ταμπόν).
– Μπαλόνια και ξυλάκια για μπαλόνια.
– Προϊόντα καπνού με φίλτρα και τα φίλτρα.
– Αλιευτικά εργαλεία.
– Οξοδιασπώμενα προϊόντα.