Ο Πειραιάς πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες εφοδιασμού πλοίων, τις εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευής, δεξαμενισμού, ελλιμενισμού, τα βιομηχανικά πάρκα και τις δεξιότητες του εργατικού του δυναμικού, ώστε να ανακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της ναυτιλιακής οικονομίας που έχει απωλέσει από γείτονες χώρες, εκτός ΕΕ.
Αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, για το θέμα της ανάπτυξης ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων από τον Ο.Λ.Π., σημειώθηκε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς πιστεύει στην αναγκαιότητα διαλόγου με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, τον Ο.Λ.Π.-COSCO και όλους τους αρμόδιους φορείς, που εκφράζουν το σύνολο των επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε πως σε μια εποχή, που η χώρα έχει εισέλθει, παρά την πανδημία, σε τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας, η εξεύρεση κοινής γραμμής πλεύσης για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο, ώστε οι όποιες επενδύσεις, ναι μεν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους, αλλά και οι ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και τα μικρά ναυπηγεία να έχουν «ανοικτή πρόσβαση» στην αποκλειστική δραστηριότητά τους.
Μετά την πανδημία
Όσον αφορά στη «ρότα» που πρέπει να ακολουθήσει ο Πειραιάς την επόμενη της πανδημίας ως υγειονομικά ασφαλές λιμάνι, προτάθηκε να γίνουν τεστ για τον κορονοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά στα πληρώματα των mega yacht, αλλά και να δημιουργηθούν μίνι διαγνωστικά κέντρα εντός των κρουαζιερόπλοιων που θα χρησιμοποιούν το λιμάνι του Πειραιά ως home port στο πλαίσιο της ενεργής προσπάθειας σύνδεσης του θαλάσσιου με τον ιατρικό τουρισμό, αλλά και εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας για τους επιβάτες.
Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο κ. Κορκίδης και μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ, επισκέφθηκαν το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά και παρέδωσε συμβολικά μάσκες και υγειονομικό υλικό σε πληρώματα πλοίων της ακτοπλοΐας και του Λιμενικού Σώματος.