Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρία πολύτιμα μαθήματα, παρά και τις πρωτοφανείς συνέπειες στην οικονομία, φαίνεται ότι προσέφερε η υγειονομική κρίση (covid-19) στις εταιρείες που ασχολούνται με τον κλάδο της ενεργείας. Τα στελέχη τριών ελληνικών εταιρειών είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε σχετικό ερώτημα που τους ετέθη στο πλαίσιο ενός webinar που διοργανώθηκε από το ΙΕΝΕ.

Η Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων Ομίλου στα Ελληνικά Πετρέλαια, επεσήμανε ότι το πιο κρίσιμο μάθημα είναι η αξιολόγηση των κρίσιμων υποδομών σε εταιρικό και εθνικό επίπεδο στην περίοδο της κρίσης. Αναφέρθηκε δε, στο παράδειγμα των διυλιστηρίων που, όπως είπε, ανήκουν με βάση το νομοθετικό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, στις κρίσιμες υποδομές. «Δεν θα πρέπει να μας ξεφεύγει η κρισιμότητά τους. Αυτό σχετίζεται με την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Είναι σημαντικό ειδικά τώρα που καταστρώνονται τα πλάνα ανάκαμψης» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να στηριχτούν οι υποδομές για να ξεπεράσουν την κρίση και να συνεχίσουν τα στρατηγικά τους πλάνα όπως τα είχαν σχεδιάσει προ κρίσης οι εταιρείες».

Ο Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας στην Elpedison αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της τηλεργασίας και επεσήμανε ότι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο. «Αυτό που κάνουμε και χρειάζεται είναι αξιολόγηση της κρίσης. Κι αυτό γιατί επηρεάζονται η λειτουργία και το risk management μιας εταιρείας», σημείωσε ενώ τόνισε ότι «όταν πέφτουν οι τιμές, ανατρέπονται πολλά πράγματα. Θα αξιολογήσουμε πολλά πράγματα στη λειτουργία της αγοράς αλλά και τα δικά μας».

Ο Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις περιόδους κρίσης επισημαίνοντας ακόμη ότι «καθοριστικής σημασίας είναι και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και η ασφάλεια του εφοδιασμού». «Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν δυνατότητα για plan Β» τόνισε και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «μέσα σ’ αυτό εντάσσεται και το risk management».