Έχοντας εξασφαλίσει προέγκριση οικοδομικής άδειας, η λιβανέζικη εταιρεία YHE Hotel Establishment με επικεφαλής τον Ralph Yazbek, ως μισθώτρια του ακινήτου, είναι σε θέση να ξεκινήσει, όποτε λάβει τη σχετική απόφαση, την μετατροπή του ιστορικού κτηρίου της ΧΑΝ στην Ακαδημίας, στον αριθμό 36, στη διασταύρωση με την οδό Ομήρου) σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Και μάλιστα απέναντι από το άλλο ξενοδοχείο της, που ήδη λειτουργεί, το Αcademia of Athens, επί της οδού Ακαδημίας 38.
Στο κτήριο θα απαιτηθούν εργασίες στατικής ενίσχυσης, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, απαιτούνται, κατ’ελάχιστον, περίπου 5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης.
Πάντως η προέγκριση της οικοδομικής άδειας, που δημοσιοποιεί σήμερα το economix.gr και εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ του Δήμου της Αθήνας, που ισχύει για ένα έτος μέχρι την κατάθεση των στοιχείων και την έκδοση της άδειας δόμησης, αναφέρει ως μισθωτή την Associates Spv 1 S.A.
Στην προέγκριση έχει τεθεί ως όνομα ξενοδοχείου (μάλλον τυπικά, μέχρι την οριστικοποίηση των συνεργασιών που θα κάνει ο λιβανέζικος όμιλος) το Omirou Hotel.
Το εννέα ορόφων (συν 10ος όροφος βοηθητικής χρήσης – απόληξης, πλέον τριών υπογείων, όπου το ένα από αυτά θα έχει και δωμάτια στο σχεδιαζόμενο ξενοδοχείο) κτήριο της ΧΑΝ, έχει εμβαδόν 3.739,79 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 414,93 τμ. που έχει κάλυψη 414,63 τμ και ύψος 32,4 μέτρων. Σύμφωνα με την προέγκριση, χώροι συνάθροισης κοινού (εστιατόρια, εκδηλώσεων κλπ) προβλέπονται στον 1ο και στον 9ο όροφο του υπό δημιουργία ξενοδοχείου.
Στη μελετητική ομάδα την αρχιτεκτονική μελέτη έχει ξεκινήσει (με υποβολή του αντίστοιχου διαγράμματος) η ΔΙΑΡΧΩΝ ΑΕ τεχνική εταιρεία και εταιρεία συμβούλων μηχανικών, με εμπειρία και συμβολή σε γνωστά έργα όπως το νέο Grand Hyatt Athens, η ανακαίνιση των bungalows του Elounda Beach, η ανακαίνιση στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού – Τράπεζα Πειραιώς – Attica, το Odeon Star City, το Athens Heart, κέντρο μηχανοργάνωσης της ΕΤΕ, κλπ. ενώ είχε εμπλακεί και στην ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Academy Gardens που ναυάγησε.
Η YHE Hotel Establishment
Η YHE Hotel Establishment είναι γνωστή από την ανακατασκευή σε ξενοδοχείο του γειτονικού, στην έδρα της ΧΑΝ, ακινήτου, όπου λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο υπό το brand (Αcademia of Athens) Autograph Collection, του ομίλου Marriott και αποτελεί επένδυση 7,2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει πριν λίγους μήνες φήμες ότι ο λιβανέζικος όμιλος σκέφτεται να συνδέσει υπέργεια (!) τα δύο ξενοδοχεία, μέσω γέφυρας (!). Ωστόσο το εγχείρημα αυτό με βάση την ελληνική πολεοδομική νομοθεσία και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας είναι υπερφιλόδοξο, από αδειοδοτικής πλευράς, αν όχι και αδύνατο. Πάντως η προέγκριση της οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο ακίνητο δεν αναφέρει καμία τέτοια κατασκευή και μένει να δούμε αν οι έμπειροι μελετητές έπεισαν την εταιρεία να μην προχωρήσει σε τέτοιους πειραματισμούς στην φάση της αδειοδότησης της μονάδας (προκειμένου να μην καθυστερήσει το έργο) ή αν εν τέλει θα προκύψει κάποια έκπληξη!
Η YHE Hotel Establishment, εκτός από το Αcademia of Athens Autograph Collection, το οποίο βρίσκεται στο κτήριο που έχει μισθώσει από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης δέκα χρόνων, είχε υποβάλει προσφορά και για την μίσθωση του Esperia Palace. Το τελευταίο κατέληξε στον ισραηλινό όμιλο Fattal Group.
To καλλιμάρμαρο κτίριο και ο ρόλος της ΧΑΝ
Το κτήριο της ΧΑΝ είναι έργο της δεκαετίας του 1960, το οποίο σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκας, Περικλής Σακελλάριος και Βασίλης Γρηγοριάδης.
Παρότι χρησιμοποιούνταν εν μέρει, φέρνει σήμερα πολύ έντονα τα σημάδια του χρόνου και δεν είχε καλή εικόνα… Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτήριο θα απαιτηθούν εργασίες στατικής ενίσχυσης, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, απαιτούνται, κατ’ελάχιστον, περίπου 5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά το γνωστό στους Αθηναίους κτίριο της ΧΑΝ, όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του (εφημερίδα Καθημερινή) ο Αθανάσιος Παλιούρας, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 1964 έως το 1967, το καλλιμάρμαρο κτίριο και η περιοχή έσφυζαν από ζωή, ενώ η ΧΑΝ είχε φτάσει στο σημείο να έχει περίπου 2.000 μέλη φοιτητές και νέους.
Ωστόσο μετά, την περίοδο της δικτατορίας, η χούντα έκλεισε τη ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων – ιστορική οργάνωση νεολαίας της χώρας, στα πρότυπα της YMCA, μέλος της οποίας είναι η ΧΑΝ) στην Αθήνα, που λειτουργούσε ως «δημιουργικό φυτώριο νέων ανθρώπων» στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Η ΧΑΝ αποτέλεσε την χρυσή της εποχή όχι μόνο διέξοδο δημιουργικότητας αλλά μπόλιασε και τη νέα γενιά της εποχής με όνειρα και ιδανικά – δεν είναι τυχαίο ότι από τα σπλάχνα της ξεπετάχθηκε, σε κάποιο βαθμό, η γενιά της Ευρωπαϊκής Κίνησης Νέων, της πρώτης ουσιαστικά πολιτικής – και αντιστασιακής εν τέλει – οργάνωσης νέων στην περίοδο της χούντας. Μεταπολιτευτικά, η ΧΑΝ παρότι ξαναλειτούργησε στην Αθήνα δεν κέρδισε ποτέ ξανά τις καρδιές και το ενδιαφέρον των Αθηναίων μαζικά όπως πριν.
Σήμερα περισσότερο γνωστή είναι η ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, με το ομώνυμο περίφημο κτίριο στην καρδιά της πόλης και τις πολυποίκιλες δραστηριότητες στην πολιτιστική και κυρίως αθλητική ζωή (όπως την ομόντυμη ομάδα στο χάντμπωλ) καθώς ιστορικά η οργάνωση δίνει έμφαση στον αθλητισμό (είναι στις λίγες ομάδες στις οποίες οφείλουμε την ανάπτυξη του πρωταθλήματος μπάσκετ στη χώρα μας)