Το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ξανά τα αεροπορικά δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας στις 18 ή στις 25 Μαΐου εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των σεναρίων που εξυφαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η έναρξη των πτήσεων εσωτερικού έως το τέλος Μαΐου συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων των πολιτών σε άλλες περιφερειακές ενότητες, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.
Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των πτήσεων εξωτερικού, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του σχεδίου που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου, το οποίο έχει αναλάβει να συντονίσει ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton.
Εξίσου σημαντικές θα είναι και οι διακρατικές συμφωνίες που επιδιώκει να συνάψει η κυβέρνηση, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κανόνες που διέπουν τα αεροπορικά δρομολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπογράψει συμφωνίες με χώρες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και έχουν μικρό αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων Covid – 19, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Βουλγαρία και η Αυστρία.
Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ και την Κύπρο, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, έχει ξεκινήσει επαφές και με τον Ιταλό ομόλογό του, παρά το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα έχουν καταγραφεί έως τώρα περισσότερα από 200.000 κρούσματα.
Με τις διακρατικές συμφωνίες η κυβέρνηση επιθυμεί να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο για τη σταδιακή επανεκκίνηση των πτήσεων, σε περίπτωση που η ΕΕ συνεχίσει να κινείται με αργούς ρυθμούς και δίχως να λαμβάνει αποφάσεις ακόμα και για απλά ζητήματα, όπως την επέκταση του μέτρου των voucher με το οποίο οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Οι αερομεταφορές άλλωστε είναι μείζονος σημασίας για τον τουρισμό, δεδομένου ότι το 2019 περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα αεροπορικώς.
Ακτοπλοΐα
Ευκολότερη υπόθεση αποτελεί η επανεκκίνηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων με την κυβέρνηση να προγραμματίζει τη χαλάρωση των μέτρων για τις μετακινήσεις σε νησιά το δεύτερο μισό του Ιουνίου.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιτραπούν ξανά τα δρομολόγια των πλοίων μετά τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στις 8 Ιουνίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μεταβληθούν σημαντικά.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας, δεδομένου ότι τα μοναδικά δρομολόγια που εκτελούνται από τα τέλη Μαρτίου είναι εκείνα για τον ανεφοδιασμό των νησιών και τη μεταφορά πολιτών στις νησιωτικές περιοχές που αποτελούν τη μόνιμη κατοικία τους.
Οι προτάσεις των φορέων του τουρισμού για τα ξενοδοχεία
Το πρώτο μεγάλο crash test για τον τουρισμό θα λάβει χώρα με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας από την πρώτη Ιουνίου, όπως τονίζουν επιχειρηματίες με μεγάλη εμπειρία στον τουριστικό κλάδο.
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις που θα υποβάλουν στην κυβέρνηση στις 11 Μαΐου για τη λειτουργία των καταλυμάτων.
Το σχέδιο που θα παρουσιάσουν οι φορείς θα διέπει όλο το φάσμα της λειτουργίας των ξενοδοχείων και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Όλα τα ξενοδοχεία θα πρέπει να εκπονήσουν ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης ύποπτων κρουσμάτων και να ορίσουν υπεύθυνο πρόσωπο ή ομάδα διαχείρισης κρίσης.
- Το προσωπικό στο χώρο υποδοχής θα πρέπει να φοράει γάντια και μάσκα μίας χρήσης, ενώ οι επιφάνειες θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από την εξυπηρέτηση κάθε πελάτη.
- Το ίδιο θα ισχύει για τα κλειδιά και τις κάρτες δωματίων μετά από κάθε χρήση.
- Η παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες θα γίνεται με τεχνολογικές εφαρμογές (mobile apps) όπου αυτό είναι εφικτό.
- Το προσωπικό μεταφοράς αποσκευών θα πρέπει να χρησιμοποιεί υποχρεωτικά γάντια μίας χρήσης κατά τη μεταφορά αποσκευών και να απολυμαίνει τον εξοπλισμό (club car, τρόλεϊ) μετά από κάθε χρήση.
- Μόνο οι πελάτες που μένουν στο ίδιο δωμάτιο ή ανήκουν στην ίδια οικογένεια θα επιτρέπεται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.
- Στα εστιατόρια που λειτουργούν με μπουφέ θα παρέχεται απολυμαντικό χεριών στους πελάτες στην είσοδο, ενώ συστήνεται να αποφεύγεται η χρήση κοινόχρηστων σκευών και αυτόματων μηχανών σερβιρίσματος καφέ, χυμών, κτλ.
- Τα δωμάτια των ξενοδοχείων θα παραμένουν κενά για ένα 24ωρο μετά το check out και στη συνέχεια θα εκτελείται η υπηρεσία καθαρισμού και η προετοιμασία για τον επόμενο πελάτη.
- Οι ξαπλώστρες στις πισίνες θα απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση.
Οι κανόνες που θα εφαρμόζονται στα τουριστικά καταλύματα θα πρέπει να συνάδουν με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.